Derdehandsrook is al een tijdje bekend, zie ook dit vorige artikel. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat derdehandsrook niet alleen in kamers voorkomt waar in gerookt is, maar ook in ruimtes waar al jaren niet meer is gerookt. De derdehandsrookdeeltjes zijn dan losgekomen van meubels en muren en via het ventilatieysteem in andere ruimtes beland.
Als u in een ruimte bent waar iemand rookt, dan krijgt u ‘tweedehandsrook’ binnen. En dat is niet gezond. Daarom is het zowat overal verboden om nog in aanwezigheid van anderen te roken, van restaurants tot ziekenhuizen en kantoren. Zelfs binnen uw eigen gezin, in uw eigen privé-auto, vindt de overheid het gewettigd om u het roken te verbieden als uw kinderen tweedehands moeten meeroken.
Maar, zeggen onderzoekers nu in het gereputeerde vakblad Science Advances, zelfs die rookvrij gemaakte gebouwen blijken niet echt rookvrij. Sigarettenrook slaat neer op alles en iedereen in de buurt. Wanneer u vervolgens die tweedehandsrook meeneemt een gebouw in, kunnen chemicaliën uit die rook weer vrijkomen en zich hechten aan stofdeeltjes in de lucht. Die iemand anders vervolgens derdehands inademt. ‘En die derdehandsrook kan, net als tweedehandsrook, gevaarlijk zijn voor uw gezondheid’, zegt Michael Waring, een van de onderzoekers, in een persbericht van zijn universiteit (de Drexel Universiteit in Philadelphia).
In een leslokaal op de campus van de universiteit, die al een hele tijd rookvrij is, namen ze luchtmonsters, en joegen die door een massaspectrograaf, om te bepalen welke stoffen er allemaal in rondzweefden. Tot hun eigen verbazing bestond 29 procent van de massa van het zwevende spul uit rookchemicaliën.
Als controleproef pompten ze sigarettenrook in een plexiglazen doos, en lieten die de tijd om neer te slaan. Dan pompten ze de rook naar buiten en joegen buitenlucht door de doos, om ook de tweedehandsrook te verwijderen. Een dag later pompten ze gefilterde buitenlucht door de doos, en maten voor en na de doos wat er in die lucht aanwezig was. De hoeveelheid stoffen die ook in rook voorkomen, was met dertien procent gestegen.
Het opnieuw vrijkomen van de neergeslagen stoffen wordt geholpen door vocht in de lucht – dat is er overal, en zeker bij airconditioning – en door ammoniak. Ammoniak zit onder andere in menselijke adem. Airconditioning kan de stoffen vervolgens doorheen het hele gebouw verspreiden.
Bovenstaande tekst is overgenomen van de Vlaamse site Standaard.be