meldpunt
word lid

Vanochtend kwam een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse nationale Kankerinstituut uit, en dat zorgde voor een berichtenstroom op diverse media, zoals Nos.nl, Radio 1.

Tot 2030 zal de schade volgens de onderzoekers alleen maar toenemen. Nu gaan per jaar ongeveer 6 miljoen mensen wereldwijd dood aan de gevolgen van roken, in 2030 zal dat zijn toegenomen tot 8 miljoen.

De schade van 1 biljoen euro (1.000.000.000.000) is de economische schade als gevolg van zorgkosten en verlies aan arbeidsproductiviteit. Dat is 4x zoveel als de inkomsten uit tabaksaccijns wereldwijd, die 253 miljard euro oplevert. Deze gegevens lijken sterk op de kosten-baten analyse die het KWF in samenwerking met het Trimbosinstituut, RIVM en de Universiteit van Maastricht voor Nederland heeft laten uitvoeren

Dat de schade alleen maar gaat toenemen komt omdat veel overheden de middelen om het roken te ontmoedigen, niet effectief inzetten. De meest effectieve middelen zijn het duurder maken van de tabaksproducten en het verbieden van tabaksreclame.

De angst van overheden is veelal dat de economie onder strengere maatregelen tegen het roken zal lijden. Dit is volgens de onderzoekers niet terecht. "Het onderzoek levert het bewijs dat effectief inzetten van preventiemaatregelen zowel vanuit een economisch als vanuit een volksgezondheidsstandpunt verstandig is voor arme en rijke landen."

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid