meldpunt
word lid

Marc Michils, directeur van "Kom Op Tegen Kanker", het Belgische KWF, heeft een publieke brief geschreven waarin hij pleit voor een strengere aanpak van roken met Australië als voorbeeld.

In de kamercommissie Volksgezondheid wordt vandaag gedebatteerd over het antitabaksplan van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en verschillende wetsvoorstellen om het tabaksgebruik terug te dringen. Australië past alle maatregelen waarover ons parlement deze namiddag discussieert al jaren toe. En met resultaat. Dat bleek uit de presentatie van Lisa McGlynn van het Australische ministerie van Volksgezondheid vorige week op het Wereldkankercongres in Parijs.

In Australië daalde het aantal rokers van 21,8 procent in 1998 tot 12,8 procent in 2013. België telde in 2013 nog 18,9 procent rokers. Het grote verschil zit hem in het pakket aan maatregelen dat de Australische regering de voorbije jaren heeft doorgevoerd. Met onder meer drastische verhogingen van de tabakstaksen (25 procent in 2010), een reclameverbod op de verkoopplaats, grafische waarschuwingen op de pakjes, een uitstalverbod en de invoering van neutrale pakjes is de overheid erin geslaagd om het aantal rokers fors terug te dringen. Australië heeft ook al geruime tijd een verbod op roken in de auto, als er kinderen bij zijn.

Een onafhankelijke expert berekende dat alleen al de invoering van het neutrale pakje in 34 maanden leidde tot een daling van het aantal rokers met 108.228. Niet slecht voor een maatregel die door de tabakslobby als ineffectief wordt voorgesteld. Het aantal rokers in Australië zal de komende jaren trouwens nog verder dalen. De regering besliste er om in 2013, 2014, 2015 en 2016 de prijs van een pakje telkens te verhogen met 12,5 procent. Het effect van dit antitabaksbeleid steekt schril af tegenover de trage vorderingen die wij hier boeken.
Eigenlijk deed de Australische regering niet meer dan werk maken van de uitvoering van een antitabaksbeleid waarover in de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank al jaren eensgezindheid bestaat.

Jaarlijks sterven er in ons land nog 15.000 mensen door tabak. Kom op tegen Kanker vindt dat dit niet kan. De commissieleden moeten het Australische voorbeeld volgen en werk maken van een totaalpakket aan maatregelen dat het aantal rokers fors kan terugdringen, zodat we evolueren naar een samenleving zonder tabak.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid