meldpunt
word lid

Roken met kinderen in de auto was al bij wet verboden in Ierland, Engeland en Wales, maar nu blijkt dat ook in Spanje het gewest Baskenland al in 2010 dit rookverbod heeft ingevoerd.

Al op 7 september 2010 heeft het gewestelijke parlement van Baskenland een verregaande tabakswet ingevoerd. Roken in openbare gebouwen is sindsdien verboden, eveneens op plekken buiten waar veel kinderen komen en op het volledige terrein van alle ziekenhuizen. De wet strekt zich ook uit tot roken in eigen huis als er kinderen bij zijn, en dus ook tot roken in de auto als er kinderen meereizen.

De wet had als doel om de praktijk dat roken door kinderen als normaal wordt beschouwd, uit te bannen. Het rookverbod geldt dus ook bij speelplaatsen buiten voor volwassenen, in en rond fietsenstallingen, en bij concerten waar minderjarigen bij mogen zijn.

De boetes zijn hoog, beginnend bij 3.000 euro, en de maximale straf is 600.000 euro. Het gewest Catalonië, met als hoofdstad Barcelona, onderzoekt nu ook de mogelijkheid om roken in auto's met kinderen erbij te verbieden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid