Meldpunt
Word lid

Waar hier de accijns op tabak door de nationale overheid wordt vastgesteld, heeft iedere Amerikaanse staat zelf het recht om de tabaksaccijns vast te stellen.

Daardoor is er onderling veel verschil ontstaan.

In diverse staten zijn er nu referenda ('ballot initiatives') waar de bevolking zich over diverse maatregelen mag uitspreken bij de eerstvolgende verkiezingen.

Op de dag dat in Amerika de nieuwe president wordt verkozen mogen kiezers in 4 staten zich ook uitspreken over de vraag of de accijns op sigaretten hoger moet worden. Het bekendste referendum vindt plaats in California, waar zal worden gestemd over het plan om de accijns in één keer met 2 dollar per pakje te verhogen. In North Dakota en Colorado gaan de plannen iets minder ver, maar gaat het alsnog om 1,76 en 1,75 dollar, aanzienlijke accijnsverhogingen.

De tabaksindustrie besteedt miljoenen dollars in deze staten aan tegencampagnes. Er is één uitzondering: de industrie steunt een referendum in een vierde staat,  Missouri. Daar is het plan om de accijns slechts met 15 cent te verhogen, 4 jaar achter elkaar. De hogere accijns kunnen ze daar compenseren met kortingen op de totale prijs.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid