meldpunt
word lid

De nieuwe richtlijnen voor tabaksproducten gingen op 20 mei jl. in. We hebben over deze wijzigingen in april bericht. De wijzigingen werden in januari nog door de Tweede Kamer besproken, zie dit artikel op www.tabaknee.nl. Toen liet Van Rijn nog weten voorlopig niet aan plain packaging te denken omdat het 'te voorbarig was' om uit het door SP'er Henk van Gerven aangebrachte onderzoek uit Australië conclusies te trekken.

Tijdens dit debat is een motie aangenomen van Marith Volp (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA). De inhoud van de motie luidde:
'constaterende dat de tabaksindustrie regelmatig aantrekkelijke verpakkingen met nieuwe onderscheidende merkelementen voor tabaks- of aanverwante producten op de markt brengt; verzoekt de regering, de algemene maatregel van bestuur waarmee voor nieuwe verpakkingen en bestaande (verpakkings)producten eisen moeten worden gesteld die zien op nieuwe ontwikkelingen en/of onderscheidende merkelementen, uiterlijk 1 oktober 2016 voor te hangen'.

Vandaag brengen diverse media het bericht dat twee ministeries, Volkgezondheid en Economische Zaken, nu bezig zijn om deze opties te bekijken. Vóór 1 oktober moet Van Rijn aan de Kamer laten weten of hij deze extra regels wil gaan invoeren.

In Australië is de plain packaging al in 2012 ingevoerd. In Engeland en Frankrijk is het besluit voor invoering dit voorjaar al genomen. Engeland heeft de wijzigingen van 20 mei jl. meteen aangegrepen om plain packaging per direct in te voeren, Frankrijk volgt per 1 januari 2017.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid