meldpunt
word lid

Het is maar een experiment, maar een aantal tabaksboeren in de staat Virginia heeft een deel van hun akkers vrijgemaakt voor een andere vorm van tabaksplantverbouw.

De boeren zien al jaren de inkomsten uit tabaksverbouw teruglopen of leveren tabaksplanten op die te weinig smaak en nicotine bevatten. Zij bezinnen zich op andere bestemmingen voor hun land. Daar is nu een begin mee gemaakt: de planten zijn niet geschikt voor tabak, maar wel voor biobrandstof.

Het bedrijf Tyton BioEnergy Systems sluit sinds 2009 samenwerkingsverbanden met landbouwexperts van diverse universiteiten en met tabaksboeren zelf om de potentie te onderzoeken om van tabaksverbouw biomassaverbouw te maken.

Opvallend genoeg maakt het bedrijf gebruik van de mogelijkheden om variëteiten te ontwikkelen die 50 jaar geleden werden afgewezen door tabaksboeren - juist vanwege de mindere smaak en een te laag gehalte aan nicotine. Het mooie van de biomassaverbouw is bovendien dat de oogst mechanisch in plaats van handmatig is (goedkoper), de verbouw zelf is goedkoper door minder onderhoud en de variëteit zelf kost al minder geld.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid