meldpunt
word lid

Bij onze zuiderburen is het vijf jaar na invoering van het rookverbod in de horeca bepaald geen hosanna. De directeur van de Federale Opsporingsdienst Volksgezondheid meldt: als het donker wordt, komen de asbakken op tafel. En de vele uitgeschreven boetes worden in de vuilnisbak gegooid.

Hoewel de Belgische rookinspecteurs met veel meer mankracht opereren in vergelijking met de Nederlandse NVWA, zijn hun werktijden aanzienlijk beperkter. De Nederlandse inspecteur gaat ook 's nachts op pad, de Belgische inspecteur doet dat ook wel, maar slechts 10% van de controles worden 's avonds laat of 's nachts uitgevoerd. De directeur vermeldt dit zelf in een reportage van de VRT over de houding van de cafébazen. In de reportage is ook te beluisteren hoe een cafébazin reageert als blijkt dat er minder controles in het weekend zullen gaan plaatsvinden.

Het is wel zo dat bij herhaaldelijke boetes de cafés vervolgd kunnen worden, maar door het overbelaste Belgische juridische systeem worden deze zaken veelal geseponeerd door justitie.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid