Koninklijke onderscheiding voorzitter Tom Voeten
Beeld © Ronald Rijntjes

Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland, heeft op het 50-jarig jubileum op 25 mei een koninklijke onderscheiding gekregen en is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voeten werd met de koninklijke onderscheiding verrast tijdens een feestelijke jubileumdag in Driebergen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging op zaterdag 25 mei. De onderscheiding werd opgespeld door Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Sinds 1998 is Voeten actief bij Clean Air Nederland, vanaf 2010 als bestuurslid en vanaf 2014 als voorzitter. Hij was betrokken bij diverse rookvrij campagnes, en transformeerde de organisatie van een activistische partij naar een effectieve professionele dialoogpartner en belangenorganisatie.

Voeten is initiatiefnemer en medeoprichter van de Rookvrije Generatie, dit initiatief werd in 2017 opgenomen in het regeerakkoord. Voeten is ook medeoprichter van zowel Alliantie Nederland Rookvrij en later Netwerk Nederland Rookvrij waarin een groot aantal maatschappelijke organisaties participeren. 

Met diverse rechtszaken tot aan de Hoge Raad heeft Voeten meerdere malen aanpassing van wetgeving gerealiseerd. In 2014 is het terugdraaien van het rookverbod in de horeca ongedaan gemaakt en geldt er weer een rookverbod voor de gehele horeca. In 2019 zijn rookruimtes in de horeca niet meer toegestaan. In het verlengde hiervan is met VWS overeengekomen dat rookruimtes ook in overheid, bedrijfsleven en alle andere organisaties geweerd werden.

In het maatschappelijk debat over roken is Voeten nadrukkelijk aanwezig. Actueel in het project Rookvrij Wonen, waarin het recht op een rookvrije woonplek centraal staat, naar analogie van het recht op een rookvrije werkplek. Hij staat dag en nacht klaar en biedt een luisterend oor en hulp aan mensen in schrijnende situaties met rook- en stankoverlast. Hij is betrokken bij de eerste particuliere rookvrije appartementen in Nederland, initieerde het online Meldpunt Rookvrij, adviseert en begeleidt ziekenhuizen over hoe zij hun terrein rookvrij kunnen krijgen en houden. Een gedreven persoon die het doel van de vereniging helder voor ogen heeft en houdt. Diplomatiek waar nodig en bewandelt juridische paden wanneer dat beter is.

Lees hier de volledige rede burgemeester Naafs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Clean Air Nederland,
010 320 00 23 | 06 30 08 22 64
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid