Het heeft even geduurd, maar door de onlangs aangenomen wijzingen van de TPD3 (Tobacco Product Directive 3), de laatste tabaksrichtlijn van de EU, komen hier vanaf morgen ook de afschrikwekkende afbeeldingen op de pakjes.

Op het voorbeeld hierboven is te zien dat de voorkant 65% ruimte geeft voor de afbeelding. Dit geldt ook voor de achterkant. Het rechterpakje laat zien hoe de verpakking er nu nog uitziet.

De industrie heeft nog één jaar om de oude voorraden op te maken, dus er zal vanaf morgen een mix te zien zijn bij veel tabaksverkooppunten: pakjes zoals ze nu nog worden verkocht en het nieuwe type.

Tabaksfabrikant Imperial Tobacco, met een vestiging in Joure, legde deze week de fabriek stil. Ze konden de nieuwe verpakkingen niet op tijd afmaken. De woordvoerder: 'Het is een extra probleem dat de tabakslobby niet meer op het ministerie welkom is." Daardoor zou geen overleg mogelijk zijn met de overheid. "We hebben acht brieven gestuurd en niet meer teruggekregen dan een ontvangstbevestiging."
En dat is nu precies wat het FCTC wil van de overheid: geen contact met de tabaksindustrie. Een woordvoerder van het ministerie van VWS maakt nog een uitzondering voor het uitvoeringsoverleg.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid