verkoop tabak in supermarkt, half geopende kastdeuren

Bijna was Schiermonnikoog op 1 juli 2024 rookvrij geworden. Door het verkoopverbod voor supermarkten is er op het eiland nog maar één plek waar sigaretten te koop zijn.

Deze enige plek is een tabakshop aan de Reeweg. De winkel is vier uur per dag open en trekt dagelijks ongeveer honderd klanten. Dit komt doordat supermarkten en horeca geen tabak meer mogen verkopen, waardoor de enige supermarkt op het eiland, de Spar, stopte met de verkoop van sigaretten.

De accijnsverhogingen hebben de prijzen van sigaretten flink opgedreven, wat voor zowel eilandbewoners als toeristen voor verrassingen zorgt. Dit heeft ook geleid tot meer pogingen om te stoppen met roken. Zo overweegt toeriste Annie Brouwer te stoppen, mede door de hoge kosten, en bouwt ze haar rookgedrag langzaam af met hulp van nicotinepilletjes.

Ondanks de gezondheidsrisico's en de hoge prijzen kunnen sommige eilandbewoners door de verslaving niet stoppen en blijven toch doorroken. De laatste rokers halen zelfs sigaretten via connecties uit Duitsland om de kosten te drukken. De laatste tabakshop is voor de eigenaar een zakelijke noodzaak, hoewel de winstmarges klein zijn en hij grote bedragen moet voorfinancieren om de voorraad te kunnen aanhouden.

De eigenaar is van plan na een jaar de balans op te maken en eventueel iemand anders de winkel te laten overnemen. Hij maakt zich echter geen zorgen over een eventuele schaarste aan sigaretten; hij gelooft dat er altijd wel een oplossing komt voor zowel de eilandbewoners als toeristen die roken.

Meldpunt
Word lid