Amsterdam CS busstation bus Marken
Bron Smiley.toerist

Vanaf 1 november 2024 zal het verboden zijn om te roken op het busplatform van Amsterdam Centraal Station. Dit verbod is tot stand gekomen op verzoek van vervoersmaatschappijen GVB en EBS, die gebruikmaken van het busplatform.

De vervoersmaatschappijen wilden hun chauffeurs en andere werknemers een rookvrije werkplek aanbieden. Daarnaast wordt er zo ook wat gedaan tegen de overlast van rokers waar andere reizigers last van kunnen hebben. Ook sluit dit verbod aan bij maatregelen van de overheid naar een rookvrije samenleving in 2040. Uit onderzoek van AT5 in 2017, bleek een grote meerderheid van de ondervraagde Amsterdammers (73%) ook voorstander te zijn van het verder beperken van roken in de openbare ruimte.

Op alle GVB-terreinen gelde al een algeheel rookverbod en sinds oktober 2020 zijn alles perrons en stations van NS rookvrij. Door dit verbod ook in te stellen op het busplatform van het station is het voor Toezicht en Handhaving van de gemeente Amsterdam beter mogelijk gemaakt om deze verboden te handhaven. De regels rond roken van de gemeente Amsterdam zorgden tot nu toe namelijk wel eens voor verwarring.

Meldpunt
Word lid