Tabakswinkel met rood kruis erdoorheen.

Utrecht moet haar verbod op nieuwe tabaksspeciaalzaken intrekken omdat het juridisch niet houdbaar blijkt. Deze maatregel blijkt zonder landelijke wetgeving niet uitvoerbaar.

Deze maatregel, die de stad als koploper in de strijd tegen roken positioneerde, is niet uitvoerbaar zonder landelijke wetgeving die het aantal verkooppunten van tabaksproducten kan beperken. De gemeente hoopt nu op steun van de Rijksoverheid voor nieuwe regelgeving, maar er zijn ook stemmen die vinden dat wethouder Eelco Eerenberg zijn lobby moet staken. Vanaf 1 juli is het in Nederland verboden om sigaretten en andere tabaksproducten in supermarkten te verkopen. Utrecht vreesde echter dat supermarkten deze regels zouden omzeilen door zelfstandige tabakswinkels te openen via een scheidingswand. Eerenberg probeerde deze sluiproutes te blokkeren en lanceerde een voorbereidingsbesluit om nieuwe tabaksspeciaalzaken te verbieden.

Het gemeenteraadsdebat van donderdag liet uiteenlopende meningen zien. De ChristenUnie vreest een wildgroei van tabakszaken, wijzend op de stijging van nieuwe winkels: van gemiddeld honderd per jaar tussen 2013 en 2022, naar 181 in 2023 en al 39 nieuwe zaken in 2024. Daarentegen is David Bosch van UtrechtNu blij met de intrekking van het verbod, dat hij als betuttelend beschouwt. Hij stelt dat het verbod ondernemers onterecht in een kwaad daglicht plaatst.

Enkele politici prijzen Eerenberg voor het aanzwengelen van maatschappelijke discussie en het blootleggen van juridische lacunes. Ruben Snijder van Student & Starter benadrukt dat het voorbereidingsbesluit positieve effecten heeft gehad, ondanks de juridische onhoudbaarheid. Ondanks het verlies van dit specifieke instrument, blijft Eerenberg werken aan lokale maatregelen om roken te ontmoedigen. Utrecht heeft rookvrije zones ingesteld op sportparken, speelplaatsen en rond het stadhuis, hoewel overtredingen hierop niet beboet kunnen worden. De gemeente moedigt ook horecaondernemers aan om rookvrije terrassen in te richten.

Ondernemers zien nu kansen door de intrekking van het verbod. In maart opende een nieuwe tabaksspeciaalzaak aan de Twijnstraat en meer openen waarschijnlijk binnenkort. Nawin Harpal, eigenaar van Boon’s markt in het centrum, overweegt ook een tabakszaak naast zijn supermarkt.

De gemeente Utrecht moet haar verbod op nieuwe tabaksspeciaalzaken intrekken vanwege juridische beperkingen. Terwijl er een mix van steun en kritiek is op dit besluit, blijft wethouder Eelco Eerenberg zich inzetten voor lokale antirookmaatregelen en lobbyen voor landelijke wetgeving om de verkoop van tabak te beperken. Ondertussen grijpen ondernemers de kans om nieuwe tabakszaken te openen, nu het verbod is weggevallen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid