Grote hoeveelheid sigarettenpeuken op de grond

De gemeente Enschede wil de boete op zwerfafval verhogen naar 1000 euro, om ervoor te zorgen dat de stad er schoner uit gaat zien. Nu worden vooral veel peuken gewoon op straat gegooid.

Helaas wordt er veel afval op de grond gegooid. Zo zijn er overal in Nederland veel sigarettenpeuken te vinden op straat. Malkis Jajan, gemeenteraadslid voor de VVD in Enschede, wil hier iets aan doen. Hij kwam met het voorstel om de boete op zwerfafval flink te verhogen, naar 1000 euro. De gemeenteraad van Enschede heeft dit voorstel aangenomen om het zwerfafval in de stad aan te pakken. Als de boete niet betaald kan worden, zal diegene afval moeten prikken tijdens een werkstraf.

Jajan kwam op dit idee na zijn vakantie in Singapore, waar de straten erg schoon zijn. De boetes voor zwerfafval zijn in dat land erg hoog. Dit kan in Nederland ook, dacht Jajan. We zijn er volgens hem te veel aan gewend geraakt dat er overal peuken en ander afval ligt.

De boetes voor zwerfafval zijn landelijk vastgelegd. Op dit moment is zo'n boete maximaal 160 euro. Voordat het plan van Jajan kan worden uitgevoerd, moet dit dus eerst door de landelijke politiek worden goedgekeurd. Het is daarom nog onbekend wanneer deze nieuwe maatregel in zal gaan.

De boetes voor zwerfafval worden nu maar nauwelijks uitgedeeld. Zo gebeurde dit in 2023 maar twaalf keer in Enschede. Jajan wil dan ook dat boa's zich meer gaan focussen op zwerfafval. De boetes moeten een afschrikkende werking hebben. Het gaat dus vooral om preventie, niet om het straffen.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid