meldpunt
word lid

Eerder kon u hier lezen dat het ABP in tabak blijft beleggen om de pensioenen 'op peil te houden'. Uit een artikel uit The Post Online blijkt echter dat dit argument wel eens sneller dan verwacht zich tegen de pensioengigant zou kunnen keren.

Hoewel de tabaksindustrie wereldwijd miljarden winst maakt, blijkt uit graafwerk van een beursanalysekantoor dat de winsten uit verkoop van tabaksproducten in bijvoorbeeld het Afrikaanse continent vorig jaar met 3,3% afnamen. Het is een van de continenten waar de industrie nog een grote voorsprong heeft op de nationale wetgevingen. Sinds 2005 is de Noord-Amerikaanse markt voor tabak jaarlijks bijvoorbeeld met 3 à 4% gekrompen. Daarmee is 31% van de markt verdwenen.

Hoe komt het dan dat met deze krimpende markt de tabaksindustrie het financieel nog zo uitstekend lijkt te blijven doen? Een mooi voorbeeld is dat in sommige jaren de industrie in sommige landen een hogere winst uit verkoop aangeeft. Dit komt dan omdat nationale wetgeving een accijnsverhoging invoert en dat de winkels en de consumenten nog even snel een extra voorraad inslaan om de hogere accijns te ontlopen.

Een ander geconstateerd fenomeen is dat van de aandelen. De tabaksfirma's kopen hun eigen aandelen op om de prijs ervan kunstmatig hoog te houden. Een verschijnsel dat ook in andere marktsegmenten een rol speelt als de winsten over een langere periode dalen. Zo kocht Philip Morris International voor 23,4 miljard dollar eigen aandelen op, van de in totaal 130 miljard die ze aan aandelen hebben uitgegeven. Het moederbedrijf, Altria, haalde van de in totaal 60 miljard aan aandelen er 15 miljard van terug.

De vraag is dus: hoe lang blijft het ABP volhouden dat tabaksbeleggingen uitstekend renderen?

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid