meldpunt
word lid

Op 8 december heeft het College van B&W besloten zich aan te sluiten bij de campagne van Clean Air Nederland en de gezondheidsfondsen die enkele weken geleden gelanceerd werd, om jongeren rookvrij te laten opgroeien. Het persbericht van de gemeente heeft de volgende inhoud:


Amsterdam gaat voor rookvrije generatie

Voorkómen dat jongeren gaan roken en stimuleren dat mensen stoppen met roken, dat zijn de speerpunten uit het tabaksontmoedigingsbeleid, waartoe het College 8 december jl. heeft besloten. Daarmee sluit de gemeente aan bij het initiatief van de Alliantie Rookvrij Nederland om jongeren rookvrij te laten opgroeien.

Voorkomen dat jongeren gaan roken
De helft van de jongeren die start met roken, zal dit zijn of haar verdere leven blijven doen. De kans is aanzienlijk dat zij hierdoor ziek worden en eerder komen te overlijden. Om preciezer te zijn; één op de twee rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van roken. Als we ernstige en veel voorkomende ziektes zoals hart- en vaatziektes willen terugdringen, vraagt dat om een stevige aanpak om het aantal rokers terug te dringen.

De acties richten zich specifiek op jongeren omdat de gemeente hen wil laten opgroeien tot vrije, zelfstandige en gezonde Amsterdammers. Een verslaving beperkt de keuzevrijheid en het (puber)brein is gevoeliger voor verslaving dan een volwassenbrein.

Om te voorkomen dat jongeren gaan roken is het nodig om maatregelen te treffen die bijdragen aan denormalisatie van roken in hun directe leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn het stimuleren van rookvrije schoolpleinen, speeltuinen en sportvelden.

De gemeente realiseert zich dat dit ook maatregelen zijn die raken aan de keuzevrijheid van mensen. Zij weegt daarin het belang van jongeren die vrij en gezond kunnen opgroeien zwaarder dan een eventueel ervaren inperking van de vrijheid om ongezond te leven.

Stimuleren dat mensen stoppen met roken

In Amsterdam wordt meer gerookt dan in de vier andere grote steden. Na een jarenlange daling van het aantal rokers in de stad is deze trend nu gestagneerd. Sterker nog, de afgelopen jaren zijn meer jongvolwassenen in de stad gaan roken. De helft van de rokende Amsterdammers geeft aan te willen stoppen met roken. De gemeente gaat minima die willen stoppen met roken ondersteunen. Samen met het AMC ontwikkelt de gemeente een benadering op maat om stoppen met roken te stimuleren. Deze aanpak is specifiek gericht op de minima, omdat de gezondheid van deze groep achterloopt in vergelijking met de rest van Amsterdam. Daarnaast wordt in deze groep relatief veel gerookt en is stoppen één van de belangrijkste maatregelen om de gezondheid structureel te verbeteren.

Als werkgever stimuleert de gemeente haar medewerkers te stoppen. Alle gemeentegebouwen zullen vanaf 2017 rookvrij zijn. Medewerkers die graag willen blijven roken, dienen dat buiten het terrein van het gemeentelijk gebouw te doen, op minimaal 20 meter afstand (dus niet alleen vanaf de ingangen). Daarnaast kunnen alle rokende werknemers gratis gebruikmaken van onlinestoppen met roken ondersteuning.

Met de uitwerking van dit beleid geeft de gemeente een lokale impuls aan de landelijke vraag om een integrale aanpak van gezondheid

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid