Meldpunt
Word lid

Rotterdam, 16 januari 2014 – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft vandaag de nalevingscijfers voor het rookverbod in de horeca naar buiten gebracht. Uit deze cijfers blijkt dat nog steeds in een derde van de cafés en discotheken in Nederland wordt gerookt. Clean Air Nederland reageert geschokt op deze slechte cijfers en roept Staatssecretaris Van Rijn op een hardere aanpak tegen overtreders van het rookverbod in te voeren.

Staatssecretaris Van Rijn heeft zich ten doel gesteld om per 1 juli 2014 de horeca 100% rookvrij te hebben. Clean Air Nederland meent dat dit doel alleen kan worden gerealiseerd door harder op te treden tegen cafés en discotheken die het rookverbod naast zich neerleggen.

Tijdelijke sluiting

Cafés en discotheken die stelselmatig het rookverbod negeren, moeten voor een bepaalde periode, minstens twee weken, worden gesloten. Dit heeft meer effect dan het uitdelen van een boete, meent Clean Air Nederland. Staatssecretaris Van Rijn moet het Openbaar Ministerie een aanwijzing geven, zodat het Openbaar Ministerie cafés en discotheken een tijdelijke sluiting kan opleggen.
Naleving van het rookverbod bevordert de eerlijke concurrentie tussen horecagelegenheden onderling, vindt Clean Air Nederland.

Eén lijn trekken

Clean Air Nederland verwijst naar de regels van de wet ten aanzien van de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Cafés en discotheken die deze regels van de wet naast zich neerleggen, worden tijdelijk gesloten. Clean Air Nederland is van mening dat staatsecretaris Van Rijn voor wat betreft de strafmaat hierin één lijn moet trekken.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid