meldpunt
word lid

Rotterdam, 1 oktober 2013. In de Tweede Kamer wordt vandaag debat gevoerd over het voornemen van het huidige Kabinet om de leeftijdsgrens voor de verkoop van sigaretten te verhogen van 16 naar 18 jaar. Clean Air Nederland vindt dit een goede stap vooruit, maar dit is niet voldoende om de jongeren een rookvrije toekomst te garanderen.

In een brief roept Clean Air Nederland de leden van de Tweede Kamer op zich sterk te maken voor een hardere aanpak om naleving van het rookverbod in de horeca te handhaven en om het aantal verkooppunten van tabak terug te dringen.

Handhaving rookvrije horeca Ondanks het rookverbod wordt er in cafés en discotheken nog steeds gerookt, zo blijkt uit de laatste cijfers van de nVWA (publicatie 1 juli 2013). Op deze manier worden jongeren ongewenst geconfronteerd met roken. De kans dat zij zelf met roken beginnen, neemt daardoor flink toe.

Clean Air Nederland pleit voor een hardere aanpak om de naleving van het rookverbod ook daadwerkelijk te handhaven. Cafés en discotheken die het rookverbod meerdere malen naast zich neerleggen, moeten voor twee weken worden gesloten. Dit zet meer zoden aan de dijk dan een boete, aldus Clean Air Nederland. Staatssecretaris Van Rijn dient het Openbaar Ministerie handvatten te geven om deze maatregelen uit te voeren.

Clean Air Nederland roept de Kamerleden op staatssecretaris Van Rijn te bewegen om deze aanwijzing snel in te voeren. Terugdringen verkooppunten tabak Op dit moment is tabak overal te koop; van het pompstation tot in de supermarkt. Clean Air Nederland is van mening dat tabak alleen verkrijgbaar mag zijn in tabaksspeciaalzaken. Hierdoor is de verkoop van tabak aan jongeren eenvoudiger te controleren. Het verhogen van de leeftijdsgrens sorteert alleen effect wanneer dit gecombineerd wordt met een strengere naleving van het rookverbod in de horeca en het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid