Meldpunt
Word lid

Rotterdam, 26 maart 2013. De rechter heeft vandaag Clean Air Nederland in de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat in het gelijk gesteld. Deze uitspraak betekent dat Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de uitzondering van kleine kroegen op het rookverbod in de horeca per direct ongedaan moet maken.

Clean Air Nederland is zeer tevreden over de uitspraak van de rechter, maar eist dat Staatssecretaris Van Rijn de handhaving van het rookverbod ook per direct goed gaat regelen.

Harde maatregelen om rookverbod te handhaven

Clean Air Nederland toont zich verheugd over het vonnis. Het is weer een stap vooruit naar een 100% rookvrije horeca. "Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed moet worden geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting", stelt Patrick Zonderop, voorzitter van Clean Air Nederland. "Staatssecretaris Van Rijn dient het Openbaar Ministerie de opdracht te geven om horecagelegenheden voor twee weken te sluiten als ze zich niet aan het rookverbod houden. Van symbolische boetes zijn horecaondernemers niet onder de indruk, wel van een tijdelijke sluiting."

Rookvrije omgeving in horeca

De uitspraak is een belangrijke verbetering voor de gezondheid. Het ongedaan maken van de versoepeling van het rookverbod in kleine cafés betekent dat werknemers in deze horecagelegenheden, net als iedere werknemer in Nederland, hun beroep kunnen uitoefenen in een rookvrije werkomgeving. Bezoekers kunnen weer in alle horecagelegenheden terecht zonder dat ze onbewust en ongewild meeroken. Ouders hoeven ook niet meer in angst te zitten dat hun kinderen in de kroeg tegen de wil van de ouders (beginnen met) roken.
Clean Air Nederland stond niet alleen in de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Werknemers in de horeca (FNV Horecabond) en veel horecaondernemers steunden de rechtszaak, evenals het Longfonds (voorheen Astma Fonds), KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid