meldpunt
word lid

Rotterdam, 4 december 2012. Het regeerakkoord, dat door Mark Rutte en Diederik Samsom eind oktober bekend is gemaakt, maakt op geen enkele manier melding van het streven naar een 100% rookvrije horeca. Clean Air Nederland vindt dit onacceptabel. De nieuwe regering moet zorgen dat de controles op naleving van het rookverbod worden aangescherpt en dat de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés wordt teruggedraaid, zo meent Clean Air Nederland. Om haar mening kracht bij te zetten, overhandigt Clean Air Nederland vandaag een petitie aan de leden van de vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés en de geringe handhaving is de rookoverlast in de horeca in de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Inmiddels wordt in meer dan de helft van alle cafés weer gerookt. Binnenkort worden nieuwe cijfers van het nVWA gepubliceerd waaruit dit wederom blijkt. Dit is een enorme stap terug in het streven naar een 100% rookvrije horeca.

Dat was voor Clean Air Nederland reden om op www.cleanairnow.nl een internetactie te starten. Op die manier kon iedereen in Nederland zijn stem laten horen. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Binnen enkele weken ontving Clean Air Nederland meer dan 14.500 steunbetuigingen voor een 100% rookvrije horeca en lieten mensen vanuit het hele land hun reactie achter.

Handhaven rookverbod

Als eerste eist Clean Air Nederland een strengere controle op naleving van het rookverbod. Daarnaast moet de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés onmiddellijk worden teruggedraaid. Dit is nodig om een strenge controle te realiseren. Handhaven van het rookverbod met allerlei uitzonderingen is onmogelijk.
Bij het aanbieden van de petitie is een afvaardiging aanwezig van Long Alliantie Nederland, de Nederlandse Hartstichting, het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Stivoro, Partnership stop met roken en het Nederlands Huisartsen Genootschap aanwezig. Samen met Artsenorganisatie KNMG en de FNV Horecabond ondersteunen zij de actie van Clean Air Nederland.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid