Meldpunt
Word lid

Clean Air Nederland is teleurgesteld dat het verbod op rookruimtes in de horeca pas zal worden gehandhaafd per 1 april 2020.

Nadat Clean Air Nederland op 27 september gelijk kreeg van de Hoge Raad over de rookruimtes in de horeca, heeft staatssecretaris Blokhuis afgelopen vrijdag 18 oktober besloten de handhaving pas per 1 april 2020 te starten.

De uitspraak van de Hoge Raad betekent feitelijk dat er geen enkele uitzondering mogelijk is op het rookverbod in de horeca, en dat daarom de rookruimtes per direct gesloten moeten worden. De uitspraak geldt voor alle horeca-inrichtingen zoals cafés, discotheken, coffeeshops, casino’s, shisha-lounges, concertzalen, hotels en restaurants.

Tot 1 april zal de NVWA de horecagelegenheden enkel aanspreken en er op wijzen dat de rookruimtes verboden zijn, na 1 april 2020 volgen dan boetes. In restaurants gaan de rookruimte-controles tegelijk plaatsvinden met de voedselveiligheidscontroles.

Hoewel de rookruimtes in overheidsgebouwen niet onder de uitspraak van de Hoge Raad vielen, gaat Blokhuis onderzoeken of deze per 2021 kunnen worden afgeschaft en rookruimtes op bedrijfswerkplekken buiten de horeca per 2022. De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft al laten weten hier niet vrijwillig aan mee te werken, een nieuwe wet zal hiervoor dus noodzakelijk zijn.

Clean Air Nederland vindt dat uitstel van handhaving niet nodig was geweest. Nadat het Gerechtshof in februari 2018 bepaalde dat rookruimtes in de horeca niet toegestaan waren hebben wij de brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), herhaaldelijk gevraagd en geadviseerd haar leden en achterban te informeren over het aanstaande verbod. Dit is door de KHN geheel genegeerd, waardoor veel horecabedrijven verrast werden door het verbod van afgelopen september. De KHN heeft opzettelijk haar leden en achterban niet geïnformeerd en daarmee bewust benadeeld.

Clean Air Nederland zal geen juridische stappen ondernemen tegen de overheid om een spoedige handhaving van het verbod rookruimtes af te dwingen. Enerzijds heeft het onze voorkeur in overleg tot een oplossing te komen, anderzijds is de periode tot 1 april te kort om een effectieve handhaving af te dwingen.

Rijksoverheid VWS Nieuwsbericht 18-10-2019 16:45

Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten.

Blokhuis: "De uitspraak van de rechter zette een streep door de afspraken die ik met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heb gemaakt over het sluiten van rookruimtes in de horeca in 2022. Ik wil graag dat er een eind komt aan alle rookruimtes, hoe eerder hoe beter, maar ik wil dit ook goed regelen met horecaondernemers en gemeenten. Ik heb gesproken met de Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW en de NVWA en heb in mijn besluitvorming signalen vanuit gemeenten meegenomen. Na een zorgvuldige afweging heb ik gekozen voor 1 april als startdatum voor de handhaving. Horecaondernemers hebben daarmee de tijd om de nodige aanpassingen te maken en afspraken te maken met gemeenten over eventuele overlast van rokers op straat."

Heldere communicatie

Onder sommige horecaondernemers heerst er onduidelijkheid over wat het verbod voor hen betekent en wat de gevolgen zijn. Blokhuis vraagt de NVWA om de komende tijd te gebruiken om de ondernemers te informeren, onder andere door het uitreiken van een flyer met daarin vragen en antwoorden. Ook KHN en andere brancheorganisaties gaan deze flyer verspreiden.

Daarnaast zal de NVWA de komende tijd bij reguliere controles ondernemers aanspreken die nog een rookruimte hebben. "Heldere communicatie naar de horecaondernemers over de uitspraak is van groot belang. Ik wil dat zij zo goed mogelijk begrijpen wat de uitspraak voor ze betekent," zegt Blokhuis.

Rookruimtes op de werkplek

Ook de rookruimtes op de werkplek gaan verdwijnen. Blokhuis verkent of wetgeving hierover in 2022 in kan gaan. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat het bedrijfsleven een convenant zou sluiten waarmee rookruimtes op de werkplek voor 2023 verleden tijd zouden zijn. Als dat niet zou lukken is afgesproken dat Blokhuis tot wetgeving over zou gaan. Ondernemersorganisatie VNO-NCW heeft laten weten geen heil te zien in een convenant.

"Het is onwenselijk dat er veel tijd zit tussen het moment waarop verschillende sectoren rookruimtes afschaffen. In dat licht zou het mooi zijn dat rookruimtes op de werkplek in 2022 verdwijnen. Ik ga verkennen of dat mogelijk is", zegt Blokhuis. De staatssecretaris verkent naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad ook of het sluiten van rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare gebouwen kan worden vervroegd naar 2021. Voor het kerstreces verwacht hij de Tweede Kamer hierover te kunnen informeren.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid