meldpunt
word lid

De filmindustrie in India, beter bekend als Bollywood, kent een sterke regelgeving rond roken in films. Sinds 2012 moeten alle films, ook welke uit het buitenland worden aangekocht, aan een aantal regels voldoen.

Merknamen mogen niet in beeld, en producenten moeten aan kunnen tonen dat eventueel gerook in films een functie heeft. Ook moet bij de vertoning een melding worden getoond dat de overheid het roken in de film sterk afkeurt en moeten een vergelijkbare tekst worden getoond als een soort ondertiteling bij de scenes waarin tabak in beeld is. Deze regels gelden ook voor tv-series.

Indiase regisseurs hebben zich aan deze regels aangepast, zodat ze geen extra moeite hoefden te doen om hun films uit te kunnen laten zenden. Daarom zijn Bollywood-films sinds 2012 al standaard rookvrij.

Deze regels staan nu echter op de tocht. Indertijd was het het ministerie van Volksgezondheid dat deze regels er door wist te krijgen. Vier jaar later is het vreemd genoeg het ministerie van Informatie dat probeert de regels af te schaffen. Waar deze wens vandaan komt wordt helaas niet vermeld.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid