Meldpunt
Word lid
Hoogzwangere rokende vrouw.

De Taskforce Rookvrije Start heeft nieuwe video's ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen bij het bieden van stopadvies aan zwangere vrouwen die roken.

De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van het Trimbos-instituut. De video's bieden diepgaande kennis over de effecten van nicotine op het lichaam en de risico's voor de baby tijdens de zwangerschap. Arts-onderzoekers leggen uit welke gevoelens een rol kunnen spelen bij zwangere vrouwen en ouders die roken. Zorgverleners krijgen praktische gesprekstips en leren hoe ze effectief kunnen doorverwijzen naar professionele stophulp.

Eén video behandelt hoe nicotineverslaving werkt en waarom het belangrijk is voor zorgverleners om hun eigen oordeel over roken opzij te zetten om een open gesprek te voeren met hun cliënten. Een andere video belicht de risico's van roken tijdens de zwangerschap, waaronder een verhoogd risico op miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en wiegendood. De video 'Gesprekstips en verwijzen' richt zich op het begrijpen van de belevingswereld van zwangere vrouwen die roken en benadrukt het belang van het vermijden van schuld en schaamte bij het bieden van hulp. Concrete tips, zoals oprecht luisteren, worden gegeven en laagdrempelig verwijzen naar telefonische coaching.

De Taskforce Rookvrije Start streeft ernaar om zorgverleners te motiveren om met (toekomstige) ouders in gesprek te gaan over stoppen met roken en hen door te verwijzen naar geschikte begeleiding. Ze bieden verschillende educatieve middelen en trainingen aan om de kennis en vaardigheden van zorgverleners te verbeteren. Zorgverleners kunnen ook eenvoudig doorverwijzen naar de telefonische coaching van Rookvrije Ouders.

De video's kunt u vinden op de website van het Trimbos-instituut. Hieronder kunt u ze rechtstreeks bekijken. 

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid