Ik begrijp de horecaondernemers niet. Ze gaan weer heftig tekeer tegen de mogelijke invoering van een rookverbod op hun terrassen. Ik hoorde op de radio een Scheveningse strandtent-eigenaar ertegen fulmineren alsof de wereld zou vergaan. En een Tilburgse softie probeert het met een gedeeltelijk rookvrij terras, de lieverd.

Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt, want precies dezelfde discussie ging ook vooraf aan de invoering van het rookverbod voor binnen. Wat hebben die lui toch met tabaksgebruik? Ze verdienen er nauwelijks iets aan, want de meeste rokende gasten hebben het gif in hun zak of tas, en kopen het dus niet bij de horeca-ondernemer. In feite heeft de ondernemer er alleen maar last van: ze moeten asbakken kopen en die voortdurend schoonmaken, ophalen en weer neerzetten. En als dank krijgen ze een peukentapijt op de vloer, dat dan ook weer opgeruimd moet worden. De meerderheid van hun klanten rookt niet, en van die meerderheid zegt weer een meerderheid dat ze last hebben van de tweedehandsrook op de terrassen. Dus wat hebben ze ermee? Welk belang hebben ze erbij?

Volgens mij lijden ze collectief aan tunnelvisie, namelijk de gedachte dat rokende klanten zullen wegblijven. Nou die blijven heus niet weg, net zo min als dat die wegblijven bij vliegmaatschappijen. Eerder blijven niet-rokers weg, want die hebben geen zin om in de stank te zitten. Persoonlijk ben ik er daar een van, en ik ken meer mensen die om die reden hun terrasbezoek sterk matigen. Het is gewoon collectieve koudwatervrees voor veranderingen! Mogelijk ook betaalt de tabaksindustrie nog steeds, waar ze vroeger ruimschoots de boel voorzagen van parasollen, asbakken, menukaarten en ander reclamemateriaal.

Nu zijn er paar ondernemers die proberen tegemoet te komen aan de veelvuldige klachten en die maken een deeltje van hun terras zogenaamd 'rookvrij'. Jammer is natuurlijk dat die rook zich daaraan niet stoort en gewoon die kant uitwaait, en dus blijft er overlast. En meestal wordt dan ook precies het minst populaire deel van het terras ervoor aangewezen. Zoals vroeger er niet-roken plaatsen waren bij de ingang van het toilet of zo. Allemaal fout: het is alles of niets. Die niet-roken gedeelten (ik weiger ze 'rookvrij' te noemen, want dat zijn ze niet!), zullen niet werken. Waarom moeten wij, niet-rokers, afgezonderd worden? Hebben WIJ dan een besmettelijke ziekte? Wij hebben gewoon RECHT om overal te kunnen en mogen plaatsnemen. Laat die vervuilers zich maar aanpassen! Hoe? Dat is mijn probleem niet, en heus ze vinden altijd weer wegen om tegemoet te komen aan hun verslavingsbehoefte.

De angst van de horecaondernemers is dus onterecht. Het rookverbod moet natuurlijk wel collectief en in 1 keer worden ingevoerd. Als ze verstandig zijn, maar dat zijn ze niet, dan zouden ze hier zelf vrijwillig toe overgaan. Dat gaat niet gebeuren. En dus is het de overheid die moet ingrijpen met een wet. Dat is mijn wens voor het nieuwe jaar: overheid kom op met die wet. Hou het simpel en zonder ontsnappingsmogelijkheid: gewoon alle terrassen 100% rookvrij. Het zal ook uw doelstelling om roken tegen te gaan sterk ondersteunen!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 / 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid