Angelina Jolie was in het nieuws. Zij had beide borsten laten verwijderen wegens een sterk verhoogde kans op borstkanker. Heel dapper had ze dit openbaar gemaakt. Het gevolg was enorm veel extra aandacht voor de ziekte, veel begrip voor haar beslissing, een voorbeeld voor iedereen.

Maar waarom wordt deze heilzame openheid bijna nooit toegepast als het gaat om de gevolgen van tabaksgebruik? Tabaksdood wordt altijd omfloerst en onduidelijk gelaten. Met andere woorden: we doen er geheimzinnig over. En dat is nu juist zo schadelijk voor de voorkoming van deze ellende! Wanneer iemand de tabaksdood sterft is dat verschrikkelijk, want het zou te voorkomen zijn geweest. Maar zo'n gebeurtenis kan nog enigermate ten nutte zijn als het als voorbeeld wordt gesteld voor de gevolgen van tabaksgebruik. Natuurlijk niet om het slachtoffer alsnog te beschadigen, laat staan zijn nabestaanden, maar in het nut van het algemeen, de toekomstige voorkoming, en voorlichting aan de jongeren!

Vooral bekende personen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Ook zij vallen bij bosjes als gevolg van tabaksgebruik. Waarom dit niet aangrijpen als voorlichting voor wat tabaksgebruik aanricht? Dan pas wordt het iedereen duidelijk om wat voor volksvijand het hier gaat. Ik zal een voorbeeld geven: Robert Long, zanger en cabaratier. En stevige roker, die er geen geheim van maakte. Net na zijn 50e kwam hij te sterven aan kanker. Maar niemand durfde in de mond te nemen dat dat door de tabak was veroorzaakt! Ik noem dat schijnheilige en schadelijke terughoudendheid.

En dat was nou precies waar Long altijd over zong, en waar hij tegen ageerde. Hij stierf de tabaksdood, en dat moet tot op de dag van vandaag gezegd blijven worden. Zijn voortijdige dood beroofde zijn publiek ook van zijn verdere producties. Hij had nog zoveel moois kunnen maken! Zijn publiek leed dus ook schade.

En zo zijn er zoveel bekenden. Nog steeds luister ik graag naar muziek van Nat 'King' Cole, een legendarische zanger uit de jaren '50 en '60. Ook hij stierf de tabaksdood, maar niemand die dat ooit hardop durft te zeggen. Ik vind dat we dat wel moeten doen; deze volksvijand nr. 1 moet met alle middelen bestreden worden en daarbij past openheid.
Dezelfde openheid die Angelina Jolie gebruikte om borstkanker op de agenda te krijgen. Petje af voor haar!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 / 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid