Laatst zat ik verukkelijk te lunchen op het terras van een tamelijk sjiek restaurant. Het was buiten dus dan moet je als niet-roker al op je hoede zijn, wat op zich al een schandaal is. En ja hoor; aan een tafeltje iets verderop zaten 2 jongemannen en 2 jonge vrouwen, duidelijk niet voor een dubbeltje geboren, te zien aan de hand van hun dure merk-kleding, schoeisel en tassen. Een van de mannen stak zo'n electronische sigaret op en ik haalde enigszins gerust adem, want je ruikt die dingen inderdaad niet, dus mijn lunch zou niet verpest worden. Bovendien stond de wind de voor mij goede kant uit. Maar ik zat er wel tegen aan te kijken en het begon me steeds meer te irriteren hoe de wolkjes met een zekere elegantie de lucht in werden geblazen. Ik vroeg me af waar ik me nu eigenlijk aan stoorde? Ik maakte een balans op.

Op de eerste plaats zat iemand zich hier dus in het openbaar, of het de gewoonste zaak van de wereld is, over te geven aan het gebruik van de zware drug nicotine, een zusje van heroine en cocaine. Hoe ver zijn we gezakt dat we het gebruik van een dergelijke ongezond drug blijkbaar maar heel gewoon vinden en het toelaten dat anderen, ook b.v. kinderen dus, daar uitzicht op kunnen hebben? Is er dan helemaal geen sociale controle meer, terwijl die er voor een hele hoop ander zaken nog steeds wel degelijk is? Ik bedoel maar: boeren en winden laten, om maar iets te noemen, daar hebben we wel degelijk een oordeel over, terwijl dat toch in feite betrekkelijk onschuldige, ja zelfs natuurlijke activiteiten zijn. En er mag zoveel niet in het openbaar, maar dit dus blijkbaar wel! Dat zegt heel veel over ons, en over ons beoordelingsstelsel.

Op de tweede plaats herkende ik het van gewoon, voorzover dat gewoon genoemd kan worden, 'ouderwets' sigaretten roken. Het is weer de bekende glamour waarmee dit product gebruikt wordt en daarmee een levende reclame wordt. Hiermee is het roken van sigaretten ook groot geworden, dus dat is het voorland! De drugsbaronnen hebben gewoon weer een nieuw gat in de markt gevonden om hun verderfelijk waar te slijten en daarmee hun gigantische winsten te maken. Het is oude wijn in nieuwe zakken.

Even later stak de betrokken jonge man ook nog een gewone sigaret op, dus zijn nicotinebehoefte is al tot grote hoogte gestegen, en dat electronische misbaksel stelt hem gewoon in staat nog meer binnen te krijgen dan anders. Is dat vooruitgang?
Nee dus, en de conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat we heel gauw, liefst gisteren, van dat elektronische geval af moeten komen, want het raakt steeds meer in de mode. Gezondheidsminister doe hier iets aan: verbied de handel en het gebruik van dit tomme tuig maar heel snel nu het nog kan zonder veel mensen te treffen!

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 / 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid