De Wereldgezondheidsorganisatie heeft laten zien dat maatregelen tegen vapes van groot belang zijn. Zo geldt in Nederland een verbod op vapes met smaakjes. Het is echter de vraag of dit verbod wel zo effectief is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert wereldwijd om elektrische sigaretten als tabaksproducten te behandelen en dus dezelfde rookverboden te laten gelden voor zowel vapes als traditionele tabaksproducten. De WHO benadrukt ook het belang van maatregelen tegen vapes, bijvoorbeeld door lekkere smaken van vapes te verbieden, die vaak op jongeren gericht lijken te zijn en de deur naar traditionele sigaretten kunnen openen voor niet-rokers. Volgens de WHO is het daarnaast ook beter om accijns op vapes toe te passen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert verder dat er geen afdoende bewijs is dat het gebruik van vapes rokers kan helpen om te stoppen met roken, terwijl dit wel vaak onterecht door tabaks- en vape-fabrikanten wordt gesteld. Aangezien vapes slecht zijn voor de gezondheid en nicotineverslaving kunnen aanwakkeren, is het dus belangrijk dat nicotinegebruik wordt ontmoedigd door overheden, ook bij vapes.

Vanaf 1 januari 2024 zal er dan ook in Nederland een definitief verbod op vapes gelden met smaakjes en mogen er dus geen nieuwe smaken anders dan tabak verkocht worden. Op deze manier hoopt de overheid het vapen onder jongeren te verminderen. Hier zijn echter vraagtekens bij te plaatsen. Zo bleek uit onderzoek van Zembla dat het merk SKE Crystal, een van de meest populaire merken voor wegwerpvapes in Nederland, het smaakjesverbod omzeilt door opzetfilters voor vapes los te verkopen met dezelfde smaakjes. Daarnaast wordt er verwacht dat jongeren alsnog op illegale manier aan vapes met smaakjes zullen komen, bijvoorbeeld via Chinese webshops. Om echt iets te veranderen aan het aanbod zullen er dus Europese regels over vapes moeten komen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid