De studie die TNO/RIVM hebben verricht in opdracht van Minister Hoogervorst is zo klaar als een klontje: lees het onderstaand persbericht. 'Ventilatie is geen alternatief voor rookverbod in kroeg'

Ventilatiesystemen die sigarettenrook wegzuigen bieden geen garantie voor gezonde lucht in café's. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij blijft er bij dat de horeca op termijn rookvrij moet worden en dat ventilatie geen alternatief is.

Hoogervorst baseert zich op onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in zijn opdracht hebben uitgevoerd. Volgens de onderzoekers kan ventilatie wel bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico's voor niet-rokers. Maar de ventilatiesystemen met de beste resultaten zijn te duur voor de meeste horecagelegenheden, stellen zij.

Teruggefloten

Eind vorig jaar floot een Kamermeerderheid Hoogervorst terug, omdat hij te hard van stapel liep met zijn antirookbeleid. CDA, VVD, SGP, SP en D66 vonden een rookverbod voor de horeca te ver gaan. Zij vonden het goed genoeg als cafés en restaurants afzuiginstallaties zouden installeren om klanten en werknemers te beschermen. Volgens Hoogervorst is dat geen oplossing.

Hij blijft erbij dat personeel en bezoekers van kroegen en restaurants recht hebben op rookvrije horeca. Maar wanneer het zover moet zijn laat Hoogervorst in het midden. De minister is nog steeds in overleg met de horecabranche over een stappenplan dat de sector heeft opgesteld. Naar verwachting bereikt hij nog voor de zomer een akkoord over dit plan.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid