GGzE instelling De Grote Beek in Eindhoven had op 1 juli 2022 een algeheel rookverbod ingesteld voor het gehele terrein. De rechter heeft op 30 november echter besloten dat dit rookverbod teruggedraaid moet worden. Dit na aanleiding van een klacht van een cliënt.

De cliënt van de GGzE, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, was het er niet mee eens dat hij niet mocht roken op het terrein. De cliënt is gedwongen opgenomen in de ggz-instelling en mocht vanwege het rookverbod niet op zijn eigen kamer of op het terrein van de instelling roken. Hij stapte naar de rechter, nadat de klachtencommissie zijn verzoek afwees. De ggz-instelling geeft aan dat het rookverbod dient om de gezondheid van cliënten, medewerkers en bezoekers te bevorderen. Volgens de rechtbank valt dit niet onder 'de ordelijke gang van zaken en de veiligheid'.

De instelling beriep zich op de wet, maar de rechter oordeelde dat het rookverbod in de openlucht niet verplicht is volgens de Tabaks- en Rookwarenwet. Huisregels mogen alleen noodzakelijke regels voor de ordelijke gang van zaken bevatten, en het rookverbod in de openlucht valt daar niet onder. Roken op de kamer blijft verboden, maar cliënten hoeven het terrein niet meer te verlaten. De ggz-instelling overweegt de uitspraak van de rechter te interpreteren voor het rookbeleid. De cliënt eiste een schadevergoeding van 1000 euro, maar tevergeefs heeft hij dit niet gekregen. Wel verblijft hij nu elders.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid