Beeld © Jean-Pierre Jans

In Spanje is roken op terrassen van bars en restaurants nog steeds toegestaan, ondanks wetgeving uit 2010 die openbare ruimtes rookvrij moest maken.

Onze Spaanse zusterorganisatie Nofumadores heeft bijna 188.000 handtekeningen verzameld om een verbod op roken op alle horecaterrassen te eisen. Deze petitie, genaamd 'Terrazas sin humo ¡YA!', benadrukt dat het aantal rokers in Spanje sinds 2006 is gestagneerd en dat de wet van 2010 heeft geleid tot terrassen die rookruimtes zijn geworden door onduidelijkheid over de wet.

Roken op terrassen heeft zowel impact op rokers als niet-rokers. Voor rokers kan het moeilijk zijn om te stoppen wanneer anderen roken, terwijl niet-rokers worden blootgesteld aan tabaksrook. Uit cijfers blijkt dat naleving van wetgeving op terrassen beperkt is, wat zorgwekkend is gezien het hoge aantal rokers in Spanje. De petitie heeft steun van individuen en organisaties, waaronder de Spaanse vereniging van huisartsen (SEMFYC) en de Spaanse vereniging van longartsen (SEPAR).

De huidige tabakswet uit 2010 verbiedt roken in openbare ruimtes, maar maakt een uitzondering voor terrassen, wat leidt tot gebrekkige handhaving en verwarring over wat als terras wordt beschouwd. Er is dringend behoefte aan een duidelijk rookverbod op alle terrassen van horecagelegenheden om de gezondheid van zowel rokers als niet-rokers te beschermen en verwarring te voorkomen.

Verschillende Interpretaties van wat een terras is:

  1. Ministerie van Gezondheid: Een buitenruimte die aan minstens één zijde open is
  2. Nofumadores: Een buitenruimte die aan alle kanten open is
  3. Hooggerechtshof: Een buitenruimte die aan minstens twee zijden open is

Deze verschillende interpretaties zorgt voor verwarring en maakt het moeilijk om de wetgeving goed te handhaven.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid