Clean Air Nederland start, samen met horeca-ondernemers en artsenorganisaties, een initiatief voor een nieuw convenant voor rookvrije horeca. Uit recent onderzoek blijkt dat het bestaande convenant (afspraken tussen Koninklijk Horeca Nederland en de Minister van VWS) geen enkel draagvlak heeft.

De horeca-ondernemers en Clean Air Nederland zijn het beu, willen niet langer afwachten en nemen nu zelf initiatief.

Op 21 januari start Clean Air Nederland, samen met horecaondernemers en de kinder- en longartsenorganisaties NVK en NVALT, de campagne CleanAir4Kids. Doel is een convenant voor een rookvrije horeca voor álle horecagelegenheden waar kinderen komen. Voor elke horecasector wordt een apart convenant gesloten; als eerste zijn de kinderspeelparadijzen aan de beurt. Ambassadeur van deze campagne is Patrick Paauwe, voetballer bij Feyenoord: "Ik sta van harte achter deze campagne, want (mee)roken is erg schadelijk voor de gezondheid van kinderen".

Uit diverse enquêtes van Clean Air Nederland blijkt dat het draagvlak onder bezoekers erg groot is, voor rookvrije horeca waar veel kinderen komen. Zo wil ruim 80% van de bezoekers van sportkantines, kinderspeelparadijzen, pannenkoekenrestaurants en vakantieparken dat er niet gerookt wordt in de ruimten waar hun kinderen verblijven.

Eind 2005 is het rookbeleid bij kinderspeelparadijzen onderzocht. Een zeer snel groeiende horecasector. Een ruime meerderheid van de ondernemers, 40 van de 62 kinderspeel-paradijzen, is voor een rookvrij kinderspeelparadijs, en heeft dat al in praktijk gebracht. De overige 22 ondernemers worden door Clean Air Nederland, artsenorganisaties en de inmiddels rookvrije kinderspeelparadijzen opgeroepen om zich nu ook aan te sluiten bij het convenant.

Het eerste doel van de campagne CleanAir4Kids is dat op 31 mei 2006 (wereld-niet-roken-dag) een convenant gereed is, waarin de ondernemers besluiten dat alle kinderspeelparadijzen volledig rookvrij zijn.

De voortrekker van dit convenant bij de horeca-ondernemers is Ballorig, de grootste keten van kinderspeelparadijzen: "Roken en kinderen gaan echt niet samen; ik wil een gezond en daarom rookvrij spelparadijs voor kinderen en ik roep daarom al mijn collega-ondernemers op om dit voorbeeld te volgen".

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid