Beeld AP

Frankrijk streeft naar een verbod op elektronische wegwerpsigaretten, die vooral ontworpen lijken te zijn om jongeren aan te trekken en zo de deur te openen voor de gewone sigaret. Het Franse parlement stemde unaniem voor het verbod.

Bijna een kwart van de Franse volwassenen rookt, wat Frankrijk een van de landen maakt waar het meest wordt gerookt in Europa. Zo wordt het straatbeeld in Frankrijk gedomineerd door sigaretten, zowel traditionele als elektronische, met bijbehorende rookwalmen en geuren. Om deze reden probeert het land tabaksverslaving bij de Fransen te verminderen en streeft de regering naar een eerste rookvrije generatie in 2032. Hiervoor worden maatregelen genomen als het duurder maken van sigaretten en een verbod op roken op publieke plekken. Op 4 december 2023 heeft het Franse parlement daarnaast ingestemd met een verbod op de elektronische wegwerpsigaret.

De wegwerpbare vapes, waarvan de meeste nicotine bevatten, zijn momenteel het mikpunt van kritiek doordat ze met hun levendige kleuren en zoete aroma's specifiek gericht lijken te zijn op jongeren. Met deze vapes is het aannemelijk dat de drempel om over te stappen naar traditionele sigaretten voor nieuwe rokers verlaagd wordt. Doordat de wegwerpvapes maar eenmalig worden gebruikt en bestaan uit plastic en lithium, zijn ze daarnaast ook nog eens slecht voor het milieu. Hoogtijd dus dat deze wegwerpvapes verboden worden, wat nu alleen nog door de Franse senaat goedgekeurd moet worden.

Premier Élisabeth Borne. Beeld ANP / AFP

Het ironische hierbij is dat het verbod werd voorgesteld door premier Élisabeth Borne, die juist bekend staat als een doorgewinterde roker; zelfs in het Frans parlement waar dit officieel verboden is. Het is dan ook niet verrassend dat de premier vaak kritiek heeft ontvangen voor haar rookgedrag in het parlement. Zij gebruikt echter een navulbare e-sigaret die niet onder het verbod zal vallen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid