Clean Air Nederland is maandag een actie gestart om 40.000 handtekeningen te verzamelen om een wetsvoorstel te kunnen indienen voor een rookvrije horeca.

De actie is een overdonderend succes: na enkele dagen hebben zich al 4.300 mensen aangemeld die mee willen doen aan het inzamelen van handtekeningen! De verwachting is dan ook dat het aantal van 40.000 handtekeningen ruimschoots gehaald zal gaan worden.

"Hèhè, eindelijk, hier zat ik nou al jaren op te wachten" is de teneur van de meeste reacties van deelnemers. "Stuur mij maar meerdere formulieren want ik ken veel meer mensen die hier achter staan" is ook een veelgehoorde opmerking. Opvallend is dat ook veel werknemers uit horecabedrijven zich melden, men is het werken in de rook beu.

Op 1 mei 2006 gaat in een nieuwe wet in werking, het Nationaal Burgerinitiatief; daardoor is het mogelijk dat burgers zelf een voorstel indienen voor de Tweede Kamer. Clean Air Nederland wil van dit recht gebruik gaan maken, als een van de eerste organisaties in Nederland. Doel is om in mei als eerste organisatie gebruik te maken van de nieuwe wet Burgerinitiatief, en rookvrije horeca als onderwerp in te dienen voor behandeling in de Tweede Kamer.

Clean Air Nederland is woedend over de gang van zaken in de Tweede Kamer met betrekking tot de Tabakswet. Er is een grote kloof tussen de maatregelen die de politiek bedenkt, en de wens van de Nederlandse bevolking.
Uit diverse contacten met Kamerleden weet Clean Air Nederland bovendien dat de woordvoerders niet namens alle Kamerleden spreken. De standpunten over een rookvrije horeca lopen dwars door de partijen heen. Er wordt vaak niet namens de partij gesproken door de woordvoerders, maar de persoonlijke mening komt aan bod, zo lijkt het.

Daarom wil Clean Air Nederland met dit Burgerinitiatief een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer aanvragen voor wetgeving voor een rookvrije horeca.
In Engeland heeft een hoofdelijke stemming in het parlement vorige week geleid tot de invoering van een rookvrije horeca in 2007.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid