Poster in Albert Heijn op de deuren waarachter de rookwaren liggen. De tekst op de poster luidt: Vanaf 1 januari verkopen we geen tabak meer in deze winkel. From January 1 we will no longer sell tobacco products at this store. Denk je ook aan stoppen? Kijk op ah.nl/rookvrij voor meer informatie. Op weg naar een Rookvrije Generatie.
Beeld © Clean Air Nederland

Albert Heijn stopt met ingang van 1 januari 2024 met de verkoop van tabaksproducten en loopt daarmee een half jaar vooruit op komende wetgeving.

Albert Heijn geeft aan dat dit gebeurt "omwille van het bevorderen van een gezonde levensstijl voor de klanten van de supermarktketen". Een wat cynisch argument vanuit de wetenschap dat AH al decennia marktleider is met een aandeel van 21,8 procent in 2021 in de verkoop van tabaksproducten. Zie ook artikel Meer dan 4300 tabaksdoden jaarlijks door Albert Heijn.

De overheid neemt allerlei maatregelen om roken in Nederland te ontmoedigen. Zo zal vanaf 1 juli 2024 het niet meer mogelijk zijn om rookproducten in de supermarkt te kopen, maar alleen nog bij tankstations (dit tot 2030) en tabaksspeciaalzaken. Albert Heijn heeft aangegeven hiermee vooruit te willen lopen om klanten te helpen met een gezondere leefstijl. Zo is het sinds 1 juli 2023 al niet meer mogelijk om bij AH rookwaren online te bestellen en vanaf 1 januari 2024 zal er dus ook geen verkoop meer zijn van rookartikelen in de winkels. Dit gaat om zowel tabak als vapes (elektronische sigaretten).

Een kanttekening hierbij is dat sommige filialen van de supermarktketen gerund worden door zelfstandige ondernemers. Deze franchisewinkels kunnen zelf beslissen of ze in januari 2024 al willen stoppen met de verkoop van tabaksproducten of dat ze hier nog een half jaar mee willen wachten. Daarnaast stopte een andere grote supermarktketen, Lidl, in 2021 al volledig met de verkoop van sigaretten, dus AH is niet de eerste met deze maatregelen.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid