een vape die wordt gebruikt

Bij het roken van elektronische sigaretten komen giftige metalen vrij die diep in de longen en het lichaam belanden. Longen, hersenen en organen worden hierdoor aangetast.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het gaat om een verhoogde blootstelling aan lood, uranium en cadmium. Lood heeft vooral invloed op het hart, bloedvaten en de hersenen, terwijl cadmium in verband wordt gebracht met verschillende soorten kanker. In het onderzoek werden de metalen gevonden in de urine van rokende jongeren. Bij meer vapen werd er ook meer zware metalen gevonden in die urine. Het onderzoek is gepubliceerd in Tobacco Control, een wetenschappelijk tijdschrift over de aard en gevolgen van tabaksgebruik wereldwijd.

De onderzoekers benadrukken dat blootstelling aan zware metalen blijvende schade bij jongeren kan veroorzaken, bij zowel langdurig gebruik als op de korte termijn. Het kan bij kinderen namelijk leiden tot cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en ademhalingscomplicaties.

Het was al langer bekend dat er gezondheidsrisico's vastzitten aan e-sigaretten. Zo bevat een vape nicotine, wat een schadelijke invloed heeft op de hersenontwikkeling. In veel gevallen is deze hersenschade onomkeerbaar en heeft dit gevolgen voor de rest van het leven.

Ondanks het verbod op vapes met smaakjes zijn er nog veel van deze e-sigaretten in de omloop in Nederland. Uit het onderzoek blijkt juist dat deze vapes met smaakjes extra schade veroorzaken, met een hogere hoeveelheid uranium in het lichaam. Toch blijft de populariteit van vapes stijgen. Dit komt vooral door de succesvolle lobby van de fabrikanten.

Noor Rikkers, kinderlongarts, heeft jongeren op de intensive care gezien met serieuze ademhalingsproblemen veroorzaakt door het vapen. Ze geeft aan dat er nog weinig bekend is over de langetermijngevolgen van het roken van e-sigaretten, zoals de breinschade. Vapes zijn zeker niet beter dan tabakssigaretten, in tegenstelling tot wat de tabakslobby beweert, en bevatten vaak zelfs meer nicotine dan sigaretten wat het erg verslavend maakt. Ook kan het juist ervoor zorgen dat de roker tevens begint met het roken van sigaretten. Het is dus belangrijk dat er maatregelen worden genomen tegen vapes. Rikkers pleit voor een nicotinevrije generatie, waarbij kinderen die na 2011 zijn geboren niet meer legaal aan vapes of sigaretten kunnen komen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid