De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat vanaf 1 juni 2025 de verkoop van wegwerpvapes in Engeland verboden zal zijn. Dit verbod is een reactie op de enorme milieu-impact van deze niet-oplaadbare en niet-navulbare apparaten.
Wegwerpvapes eindigen vaak als afval en dragen bij aan een groeiende hoeveelheid zwerfvuil. Daarnaast vormen de lithium-ion batterijen die erin zitten een brandrisico en zijn de materialen moeilijk te recyclen. Het verbod wordt gezien als een belangrijke stap richting een circulaire economie, waarbij grondstoffen langer in gebruik blijven, afval verminderd wordt en banen in de groene sector worden gecreëerd.
Uit onderzoek blijkt dat in het VK wekelijks bijna vijf miljoen wegwerpvapes worden weggegooid. Deze vapes bevatten waardevolle materialen, zoals lithium, die essentieel zijn voor de productie van onder andere elektrische voertuigen. Door deze wegwerpproducten te verbieden, wil de regering ook de aantrekkingskracht van vapen op jongeren verminderen, aangezien vooral wegwerpvapes populair zijn onder kinderen en tieners. Dit is vooral zorgwekkend gezien de gezondheidsrisico's van nicotineverslaving, zoals concentratieproblemen en angst.
Minister Mary Creagh en Minister voor Volksgezondheid Andrew Gwynne benadrukken dat het verbod nodig is om de volksgezondheid te beschermen, het milieu te sparen en de schadelijke impact van wegwerpproducten tegen te gaan. Er wordt gewerkt aan de Tobacco and Vapes Bill, een nieuwe wetgeving die erop gericht is om jongeren te beschermen tegen nicotineverslaving en de weg te bereiden voor een rookvrij VK.
Het publiek steunt het verbod op wegwerpvapes; in een consultatie in februari 2024 gaf 69% van de deelnemers aan voorstander te zijn van beperkingen op de verkoop van deze producten. Met dit verbod hoopt de regering ook het zwerfvuil op straat en de vervuiling van waterwegen door zware metalen en plastic te verminderen.
Milieuorganisaties zoals Green Alliance en klimaatactivisten zoals Less Waste Laura verwelkomen het verbod. Zij zien het als een cruciale stap in de strijd tegen de wegwerpcultuur en de toenemende hoeveelheid elektronisch afval. Het verbod past in de bredere visie van de regering om afval te verminderen, de recyclingpercentages te verhogen en de overgang naar een duurzame toekomst te versnellen.