Voor rokers is vapen niet effectief om te stoppen met roken. In de praktijk draagt het niet tot nauwelijks bij aan een duurzame afbouw van de nicotineverslaving. Daarnaast blijkt dat jongeren door vapen juist sneller verslaafd raken aan nicotine.
Vapes (e-sigaretten) zijn in de markt gezet als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Weegt daarbij de effectiviteit af tegen mogelijke gezondheidsrisico’s? Hoewel rokers met behulp van nicotinebevattende vapes een hogere kans hebben om na minimaal zes maanden gestopt te zijn (ongeveer 14% versus 6% zonder hulp), is dit succes vergelijkbaar met andere, al lang gevestigde nicotinevervangende therapieën zoals cytisinicline en varenicline. Een belangrijk punt van kritiek is dat veel gebruikers na het stoppen met roken blijven vapen, waardoor de onderliggende nicotineverslaving vaak niet wordt doorbroken.
Het onderzoek maakt duidelijk dat de gezondheidsrisico’s van vapen, vooral op de lange termijn, nog onvoldoende onderzocht zijn. Door de grote variatie in samenstelling en werking van verschillende vapes – met name wat betreft nicotinegehalte en de vorming van schadelijke stoffen bij verwarming – is het onduidelijk of het overstappen op vapes een netto gezondheidswinst oplevert ten opzichte van traditionele sigaretten. Kortetermijneffecten zoals EVALI, blootstelling aan metalen en mogelijke vergiftigingsincidenten, evenals een verhoogd verslavingspotentieel, roepen extra zorg op.
Op basis van de huidige kennis kan geconcludeerd worden dat vapes geen eerste keus zouden moeten zijn bij het stoppen met roken. Intensieve gedragsmatige ondersteuning en bewezen nicotinevervangende middelen hebben de voorkeur. Bovendien is er meer onderzoek nodig naar methoden om de nicotine-inname met vapes geleidelijk af te bouwen en naar de langetermijneffecten op de gezondheid.
Bronnen