medezeggenschapsfractie HUStainable
Medezeggenschapsfractie HUStainable, Foto: Sander van de Pol

De medezeggenschapsfractie HUStainable maakt zich zorgen over de enorme hoeveelheid sigarettenpeuken op het Utrecht Science Park en onderneemt actie.

Op 5 februari trekken ze met stoepkrijt, een stofzuiger en ideeën ten strijde tegen wat zij noemen "de natuurramp onder onze voeten." Ze markeren peuken met blauwe cirkels en slogans zoals "1 peuk = 1000 liter water vervuild." Hiermee willen ze aandacht vragen van het college van bestuur en een verandering in het beleid stimuleren.

Het probleem met peuken

Sigarettenpeuken bevatten schadelijke stoffen zoals zware metalen, nicotine en microplastics, die tot wel 1000 liter grondwater kunnen vervuilen. Ongeveer 75% van de sigarettenpeuken belandt op straat, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook afbreuk doet aan het straatbeeld.

Felix van Vugt, een van de initiatiefnemers, stelt dat het huidige rookbeleid niet werkt. Wanneer rokers worden weggestuurd, zoeken ze simpelweg een andere plek op, soms zelfs in de natuur. Het gevolg? De milieuschade verplaatst zich, maar wordt niet opgelost.

Felix van Vugt
Felix van Vugt met de peukenzuiger. Foto: Sander van de Pol

Beperkingen door wetgeving

HUStainable heeft verschillende ideeën, zoals campagnes op EENHU en MyHU, en stickers op prullenbakken. Ze merken dat het college van bestuur openstaat voor oplossingen, maar door de wetgeving beperkt wordt. Omdat het Science Park onderwijsgebied is, mogen er geen rookfaciliteiten komen, zoals rookzones of asbakken. Hierdoor belanden peuken alsnog op straat.

De groep kijkt daarom naar Den Haag en de Vereniging Hogescholen voor een realistischer beleid, zodat hogescholen beter kunnen omgaan met peukenafval zonder roken te normaliseren.

Mogelijke oplossingen

Anton Damen, ook bekend als ‘de Plandelman’, heeft een praktische oplossing: peukenbakken aan lantaarnpalen. Hij is een ex-roker en vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij rokers moet liggen, omdat verslaving niet zomaar verdwijnt. Hij wijst erop dat verboden en rookvrije zones onvoldoende effect hebben, omdat het aantal rokers sinds 2017 zelfs is gestegen.

Damen ziet op andere locaties creatieve oplossingen werken, zoals:

  • Sigarettenpalen met motiverende teksten (Leiden).
  • Peukenstembussen (Ede), waarbij rokers met hun peuk kunnen stemmen op een vraag, zoals welk studentenhuis gezelliger is.

Effect van de actie

De actie heeft direct invloed: terwijl HUStainable de stoep blauw markeert en peuken opruimt, gooien rokende studenten hun peuken dit keer in de prullenbak in plaats van op de grond. Dit bewijst volgens Damen dat bewustwording werkt, zonder dat rokers hoeven te worden gestraft of weggestuurd. "Met een beetje blauw stoepkrijt," zegt hij tevreden, "kun je al verschil maken."

Meldpunt
Word lid