Berg wegwerpvapes

Uit de ScholierenMonitor 2023 van het Trimbos-instituut blijkt dat vapen onder jongeren flink toeneemt. Waar het aantal rokers onder jongeren stabiel is gebleven, grijpen steeds meer scholieren naar de e-sigaret.

Het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut, laat zien dat maar liefst 14,3 procent van de middelbare scholieren in de afgelopen maand een vape heeft gebruikt. Hiervan doet 4 procent dit dagelijks. Het gebruik van vapes begint al op jonge leeftijd; zelfs in de hoogste klassen van de basisschool heeft 8 procent van de leerlingen al eens een e-sigaret gebruikt.

De toenemende populariteit van vapen onder jongeren is zorgwekkend. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige vapes veel meer nicotine bevatten dan wettelijk is toegestaan, wat ze nog verslavender maakt. De effecten van nicotine op de zich nog ontwikkelende hersenen van jongeren kunnen ernstig zijn, met mogelijke gevolgen zoals concentratieproblemen, angst en verhoogde kans op andere verslavingen.

Ondanks verschillende maatregelen om het roken terug te dringen, blijft het aantal jongeren dat traditionele sigaretten rookt onveranderd. In 2023 heeft 8,5 procent van de middelbare scholieren in de afgelopen maand een sigaret gerookt, waarvan 2,2 procent dagelijks. Het Trimbos-instituut noemt het verontrustend dat deze cijfers sinds 2017 niet meer zijn gedaald.

Gezondheidsexperts en het Trimbos-instituut roepen op tot strengere regulering van vapes en betere voorlichting over de gevaren van nicotinegebruik. “Elke jongere die begint met vapen is er een te veel,” zegt Tony van Rooij, onderzoeker bij het Trimbos-instituut. “We moeten er alles aan doen om deze zorgwekkende trend te keren en de gezondheid van onze jongeren te beschermen.”

Het is duidelijk dat, naast de aandacht voor het terugdringen van traditioneel roken, er een dringende noodzaak is om maatregelen te nemen tegen de groeiende populariteit van vapes onder jongeren. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat de volgende generatie opgroeit in een gezondere omgeving.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid