Het percentage rokers tussen 2014 en 2024 daalt met een stabiele trend. Het aantal drinkers is in deze periode ook gedaald, het aantal mensen met overgewicht is echter gestegen.
Volgens gegevens uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2024, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Trimbos-instituut en Pharos, zijn er significante veranderingen waargenomen in het rook- en alcoholgebruik onder Nederlandse volwassenen tussen 2014 en 2024.
Het percentage rokers is gedaald van 26% in 2014 naar 18% in 2024. Overmatig alcoholgebruik nam af van 10% naar 6% in dezelfde periode. Ondanks deze positieve trends bleef het percentage volwassenen met overgewicht stabiel rond de 50%, terwijl het aandeel met ernstig overgewicht (obesitas) steeg van 13% naar 16%.
Het Nationaal Preventieakkoord, waarin de overheid en meer dan zeventig maatschappelijke organisaties samenwerken, streeft naar een rookpercentage van 5% en een maximaal overmatig alcoholgebruik van 5% onder volwassenen tegen 2040. Hoewel de daling in overmatig alcoholgebruik naar 6% in 2024 een positieve ontwikkeling is, blijft het rookpercentage van 18% ver verwijderd van het gestelde doel.
Onderwijsniveau blijkt een belangrijke factor in leefstijlkeuzes. Volwassenen van 25 jaar en ouder met alleen basisonderwijs of een vmbo-diploma hebben vaker overgewicht (65%) en roken vaker (21%) dan hbo- of universitair geschoolden, waarvan respectievelijk 43% overgewicht heeft en 13% rookt. Daarnaast roken mensen met een hoger inkomen minder vaak dan degenen met een lager inkomen, zelfs binnen dezelfde opleidingsniveaus. Bij overmatig alcoholgebruik zijn er geen significante verschillen waargenomen op basis van onderwijsniveau of inkomen.
