vape aanbod in een winkel voor vapes

Vapes zijn bijna modeartikelen, met hippe regenboogkleuren, bluetooth voor social media, verlichting en trendy styling. Veel te aantrekkelijk voor jongeren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil de vapes neutraler maken om ze minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.

We moeten ons zorgen maken over het grote gebruik van elektronische sigaretten onder jongeren. 21 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar heeft het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt. 1 op de 10 van deze groep gebruikt de vape zelfs maandelijks. Nog schokkender: ook 1 op de 10 van de 12- tot 14-jarigen heeft vorig jaar een elektronische sigaret gerookt.

Waarom beginnen deze jongeren met vapes? Omdat ze de e-sigaretten er mooi uit vinden zien, omdat ze hip zijn en omdat het op school makkelijk verstopt kan worden in een broekzak. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Voor jongeren lijkt een vape zo op een hip accessoire, met leuke kleurtjes en extraatjes die het aanlokkelijk maken.
Deze trend past natuurlijk niet bij het Preventieakkoord van de overheid, dat zich richt op een rookvrije generatie in 2040. Het RIVM wil daarom dat de vape onaantrekkelijker wordt, door alleen nog 'standaardontwerpen' toe te staan.
Het is nog onduidelijk wat dit precies inhoudt en hier zal onderzoek naar worden gedaan. Daarnaast is het design niet het enige wat vapes aantrekkelijk maakt; ook de lage prijs speelt mee. Een prijsverhoging zou dus ook een goede beperkende maatregel kunnen zijn. Het volledig verbieden van elektronische sigaretten is natuurlijk de beste oplossing van het probleem.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid