Studenten blijven roken en drinken. Nieuwe initiatieven en studies benadrukken het belang van effectieve preventie en de rol van studenten in gedragsverandering.

Studenten van de Universiteit Leiden van de master Population Health Management leren dat kennis alleen vaak niet voldoende is om gedrag te veranderen. Factoren zoals omgeving, gewoontes en zelfeffectiviteit spelen een cruciale rol. Studenten ontwikkelen interventies die beter aansluiten bij de doelgroep, zoals het aanpakken van snackgedrag tijdens nachtdiensten of het verminderen van socialmediagebruik voor het slapen.

De Rijksoverheid heeft maatregelen aangekondigd om het studentenwelzijn te verbeteren, waaronder het verminderen van stress en prestatiedruk, het versterken van de 'sense of belonging' en het investeren in loopbaanbegeleiding. Er wordt jaarlijks €15 miljoen uitgetrokken voor een integrale aanpak in het mbo, hbo en wo.

Volgens het Trimbos-instituut ervaren veel studenten nog steeds psychische klachten, ondanks lichte verbeteringen sinds 2021. Factoren zoals woonsituatie, sociale media en maatschappelijke problemen beïnvloeden de mentale gezondheid. Het programma 'Stijn' is gelanceerd om onderwijsinstellingen en professionals te ondersteunen bij het verbeteren van studentenwelzijn.

GGZ Totaal benadrukt dat hoewel de aandacht voor het mentale welzijn van studenten is toegenomen, er nog veel werk aan de winkel is. Een geïntegreerde benadering met vijf pijlers, waaronder preventie, bevordering van mentale gezondheidscompetenties en individuele interventies, wordt voorgesteld om het welzijn van studenten te verbeteren.

Skipr pleit voor een structurele inbedding van preventie en een gezonde leefstijl in het onderwijs, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Een brede inzet op mentale gezondheid in alle onderwijsstadia is noodzakelijk, aangezien veel psychische stoornissen ontstaan vóór het 25e levensjaar.

Bronnen

Meldpunt
Word lid