Premier Rishi Sunak
Beeld © AFP

Rishi Sunak liet zijn plan om roken voor toekomstige generaties te verbieden varen na hevige tegenstand van de tabaksindustrie, waaronder juridische dreigementen en lobbywerk gericht op conservatieve parlementsleden.

In april 2024 heeft het Britse Lagerhuis ingestemd met de plannen voor een rookvrije generatie. Met een wet zou het voor iedereen die geboren is in of na 2009 verboden worden om tabak te kopen. Zie ook Tabaksverbod jongeren in VK.

Het beleid werd uiteindelijk niet doorgezet ondanks steun van parlementsleden. Onderzoeken door The Guardian en The Examination onthulden hoe grote tabaksbedrijven zoals Imperial Brands, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Philip Morris International juridische stappen dreigden te ondernemen tegen de voorgestelde wetgeving. Deze bedrijven beweerden dat hun standpunten niet waren overwogen tijdens het consultatieproces, wat volgens hen onwettig was.

Ondanks dat de Britse overheid aangaf dat de wetgeving niet beïnvloed mocht worden door de industrie, zoals overeengekomen in een WHO-verdrag, bleven de bedrijven lobbyen en juridische stappen dreigen. Verschillende conservatieve parlementsleden en denktanks met banden met de tabaksindustrie werden ook ingezet om tegen het voorstel te strijden, wat uiteindelijk leidde tot het schrappen van het rookverbod.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid