Premier Rishi Sunak
Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de plannen voor een rookvrije generatie. Met een wet zal het voor iedereen die geboren is in of na 2009 verboden worden om tabak te kopen.

De instemming met de plannen van premier Sunak om een rookvrije generatie te creëren is een belangrijke stap richting het omzetten van het voorstel in wetgeving. Het plan zal nu verder worden behandeld in het parlement en vervolgens ook beoordeeld worden door het Hogerhuis. In een vrije stemming steunden 383 parlementariërs het voorstel, terwijl 67 tegenstemden. Opvallend genoeg steunde de oppositiepartij Labour de plannen, maar binnen Sunaks eigen Conservatieve partij klonk kritiek. Verschillende Conservatieve parlementsleden, waaronder handelsminister Kemi Badenoch, stemden tegen het voorstel. Eerder uitten ook Sunaks voorgangers Liz Truss en Boris Johnson kritiek op de plannen.

Het doel van deze wet is om de minimumleeftijd waarop tabak verkocht mag worden jaarlijks te verhogen, beginnend in 2027. Die ligt nu nog op 18 jaar. Hiermee wordt beoogd toekomstige generaties te ontmoedigen om ooit te beginnen met roken. Naast tabaksproducten wil Sunak ook het gebruik van e-sigaretten onder jongeren aanpakken, waar strenger op gehandhaafd moet worden. Het plan omvat maatregelen om het verkopen van tabak en e-sigaretten aan minderjarigen te beboeten, met als doel de schadelijke gevolgen van roken te verminderen.

Het Verenigd Koninkrijk zou met deze wetgeving een van de landen worden die wereldwijd het strengst optreedt tegen roken. Eerder had ook Nieuw-Zeeland vergelijkbare plannen voor een rookvrije generatie, maar deze werden geschrapt na een verandering in de coalitie.

Bronnen

Lees ook dit opiniestuk van Rutger Bregman dat op 30 april 2024 verscheen bij de Volkskrant.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid