Peuken in het zand

Een totaal verbod op sigarettenfilters is dichterbij gekomen door een internationaal verdrag om een einde te maken aan plasticvervuiling.

Tijdens de vierde bijeenkomst van het Intergouvernementeel Onderhandelingscomité (INC-4) in Ottawa, Canada, werd er vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een internationaal bindend verdrag om plasticvervuiling te beëindigen. Een belangrijke ontwikkeling was de brede steun voor een verbod op sigarettenfilters, die de grootste bron van wereldwijde plasticvervuiling vormen. Landen zoals Peru, Panama en Zwitserland stelden voor om sigarettenfilters te verbieden, en de Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunde dit voorstel.

Sigarettenfilters worden als schadelijk beschouwd omdat ze bijdragen aan plasticvervuiling en geen voordelen bieden voor de gezondheid. Elk jaar worden ongeveer 4,5 biljoen sigarettenpeuken in het milieu gedumpt. Deze filters breken af in microplastics en lekken giftige stoffen in de natuur. Recycling van sigarettenfilters is geen haalbare oplossing vanwege de giftige stoffen die ze bevatten.

Het verdrag zal verder besproken worden tijdens de INC-5 bijeenkomst in november 2024 in Busan, Zuid-Korea, waar de lijst van te verbieden plasticproducten zal worden afgerond. Het verbod op sigarettenfilters wordt gezien als een cruciale stap richting een gezonde en plasticvrije omgeving.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid