sigarettenpakjes in een verkooppunt voor tabak

Primera zal vanaf juni een keten tabaksspeciaalzaken openen om het verkoopverbod voor rookwaren vanaf 2030 te omzeilen. Voor Primera heeft de rookvrije generatie geen relevatie.

Vanaf 2030 mag er in een gemakswinkel geen tabak meer verkocht worden. Dit is een van de maatregelen waarmee de overheid het doel van een rookvrije generatie in 2040 hoopt te halen. Om dit te omzeilen lanceert gemakswinkel Primera een nieuwe keten voor tabaksspeciaalzaken onder de naam Volado, deze zal vanaf medio juni 2024 worden uitgerold. Op deze manier wil Primera de omzet verhogen door het wegvallen van tabaksproducten bij het aanstaande verbod. Volgens vakblad Distrifood zouden namelijk honderd tot tweehonderd van de ongeveer vijfhonderd vestigingen van Primera in gevaar kunnen komen zonder tabaksverkoop.

Op dezelfde manier hebben supermarktondernemers ook al aparte tabakswinkels geopend, om de verloren omzet door het verbod op de verkoop van rookwaren in supermarkten vanaf juli 2024 toch te behouden. Het omzeilen van het verbod door het openen van nieuwe verkooppunten van rookwaren lijkt ons niet vooruit te helpen naar een rookvrije samenleving. De woordvoerder van NSO Retail, de branchevereniging voor tabaks- en gemakswinkels, benadrukt echter dat er veel meer verkooppunten van rookwaren verdwijnen dan er nieuw bijkomen.

Primera heeft blijkbaar weinig betrokkenheid bij de doelstellingen van het komend verkoopverbod. Christel Teeuwen - van der Pol, algemeen directeur van Primera, legt uit dat door de maatregelen van het Preventieakkoord er te weinig verkooppunten voor tabak zullen zijn om de tabaksomzet in stand te houden. Ze beoogt ondernemers van Primera een keuze te laten maken tussen gemak óf tabak. De Volado winkels zullen volgens Primera een open karakter krijgen, waar mensen naar binnen kunnen kijken maar niet gelijk rookwaren zullen zien.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid