Vape

Een collectief van artsen van het initiatief Artsen Slaan Alarm is op 16 april 2024 begonnen met een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen onder jongeren.

Huisartsen als Pim Keurlings melden dat zij steeds vaker jongeren zien met gezondheidsklachten als gevolg van vapen, zoals longklachten, depressiviteit en concentratieproblemen. De campagne benadrukt in enkele filmpjes vier schadelijke effecten van vapen, waaronder de extreem hoge nicotinegehaltes die in veel vapes voorkomen en de onherstelbare verstoring van de hersenontwikkeling bij jongeren.

Ook zo'n honderd kinderlongartsen en verpleegkundigen doen mee met de campagne tegen vapen. Kinderen die vapen belanden soms met ernstige longproblemen in het ziekenhuis, waarbij zelfs opnames op de kinder-intensive care nodig zijn voor beademing, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Sinds de NVK in oktober 2023 begonnen is met een meldpunt voor e-sigaret gerelateerde klachten onder kinderen zijn er vier ernstige gevallen van IC-opnames geregistreerd. Daarnaast werden kinderen poliklinisch behandeld met symptomen variërend van hoofdpijn en concentratieverlies tot ernstige benauwdheid, wat leidde tot schoolverzuim en het stoppen met sporten of hobby's.

Vapes zijn populair onder jongeren: 22% van de Nederlandse jongeren tussen de 12-25 jaar heeft vorig jaar een vape gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom de regelgeving rond e-sigaretten aangescherpt, bijvoorbeeld met het smaakjesverbod sinds 1 januari. Het verkopen van e-sigaretten aan jongeren en verkoop via het internet is al langer verboden. Ondanks deze maatregelen blijft de bezorgdheid over de gezondheidsrisico's van vapen onder jongeren bestaan, aangezien vapes nog steeds gemakkelijk online verkrijgbaar zijn en er steeds meer bekend wordt over hun schadelijkheid.

In kijken = weten legt Imke Slump uit hoe gevaarlijk vapen is.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid