Column Noks Nauta | Roken op het balkon of hangend uit het raam kan ook storend zijn en veel overlast geven voor anderen, en hotelkamers waarin gerookt is blijven lang stinken.
Ongewenst meeroken wordt door veel mensen als overlast ervaren. Er zijn in Nederland circa 1,2 miljoen mensen met astma, COPD, long- en luchtwegallergieën of vergelijkbare gevoeligheden. Zij worden bij het ongewenst meeroken vaak benauwd en ervaren dus gezondheidsklachten. Mevrouw Noks Nauta is een van die mensen. Zij maakt regelmatig mee dat rokers en mensen om hen heen dit niet begrijpen.
Balkon- en raamrokers
De laatste jaren roken steeds meer rokers niet binnen maar buiten, bijvoorbeeld omdat ze van hun partner niet meer binnen mogen roken. Ook hebben veel rokers ervaren dat hun muren er geel van worden en dan besluiten ze na een opknapbeurt van hun huis dat ze niet meer binnen gaan roken. In mijn vorige woonplaats was er twee huizen verder een roker die door zijn vrouw naar buiten was verbannen. Zijn rookgeur kwam soms in mijn tuin, maar gelukkig zaten er twee schuttingen tussen.
Dan zijn er ook de raamrokers. Zij willen of mogen niet binnen roken. Zij hangen daarom met de sigaret half uit het raam om toch de nicotine binnen te krijgen. De geur is echter wel op straat te ruiken. En soms word ik benauwd van een raamroker. Balkon- en raamrokers brengen schadelijke stoffen in de buitenlucht. Ze willen die stoffen niet in hun eigen huis hebben, maar stellen anderen er wel aan bloot.
Hoe kan het dan dat mensen nog steeds menen dat rokers ‘vrij’ zijn om op hun eigen balkon te roken? De zogenaamde vrijheid van de roker staat sowieso ter discussie omdat het om een verslaving gaat. En ten tweede is hun zogenaamde vrijheid automatisch mijn onvrijheid. Het meest schokkend vind ik dat de mensen die er last van hebben het als een boemerang terugkrijgen: we zijn die ‘zeikerds die een ander hun pleziertje niet gunnen… ‘
Ik vind dat deze situatie uit het idee van de tolerantie gehaald moet worden. Tolerant ben ik alleen naar mensen toe die geen schade doen. We accepteren toch geen mensen die anderen willens en wetens lichamelijk letsel toebrengen? Ik ben geen jurist, maar dit lijkt me een hele rechttoe rechtaanredenering.

Hotelkamers
Een jaar of zeven geleden ging ik voor vier dagen naar Berlijn en had daar een hotelkamer gehuurd. Duitse hotels zijn vaak schoon en netjes. Natuurlijk zijn hotelkamers rookvrij, het staat er vaak expliciet bij als je boekt. Soms staan er bordjes op de deur en ik verwacht ook niet anders, zeker in Europa. Maar de eerste nacht werd ik hoestend wakker en de daaropvolgende nachten bleef ik maar hoesten. Het was duidelijk dat er ooit in deze kamer was gerookt en dat de rook in alle materialen was blijven hangen. Soms zijn er rokers geweest die met het raam open hebben gerookt, en dan denken dat dat wel mag, want ze roken toch buiten?
Ik kon niet veel anders doen dan het melden. Maar bij dit soort situaties word ik vaak heel raar aangekeken. Het is toch een rookvrije kamer?
Wat kan ik nog meer doen om er zeker van te zijn dat ik met rookvrij ook echt rookvrij bedoel? Zijn er apparaatjes waar je dat mee kunt aantonen? Ik zou wel zoiets willen hebben. Maar dan wil ik zo’n apparaatje al ruim van tevoren inzetten.