De Amersfoortse gemeenteraad wil af van het roken op terrassen en gaat dit ontmoedigen door horecaondernemers op te roepen om hun terrassen rookvrij te maken. De reacties uit de horeca zijn echter verdeeld.
Dit besluit is genomen in reactie op de toename van het aantal rokende jongeren in Amersfoort, waarbij recent is vastgesteld dat een kwart van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar rookt. Ook het gebruik van vapes onder deze groep neemt toe. Marjolijn Perdok van D66 benadrukt dat een rookvrije generatie niet vanzelf komt, en de raad vindt dat de gemeente actief moet bijdragen aan het ontmoedigen van roken.
Echter, niet alle horecaondernemers zijn blij met deze oproep. Derk Koetje van café Koetje vindt het lastig om rokers te verbieden op het terras te roken, aangezien zij al niet meer binnen kunnen roken. Hij beseft wel dat de sfeer en gezelligheid op zijn terras belangrijk zijn en dat roken veel overlast bezorgd. Hij richt zich liever op andere problemen, zoals drugsgebruik onder jongeren.
Anderen, zoals Floor Duits van café Curtis, beschouwen de oproep als betuttelend en pleiten voor de vrijheid van de verslaafde rokers om dagelijks te moeten roken en afhankelijk te zijn van de nicotineverslaving. Ze merkt op dat het ontbreken van een standaard asbak op tafel ook al een verandering is, en dat roken vroeger voor veel verslaafde rokers bij het kroeggevoel hoort. Ondanks haar zorgen over het vapen onder jongeren, vindt ze dat een rookvrij terras niet de oplossing is.
Wouter de Zeeuw, eigenaar van Stadscafé Amersfoort, heeft al een deel van zijn terras rookvrij gemaakt en zegt dat gasten daar in het begin aan moesten wennen, maar dat er snel begrip voor kwam. Corazon Bakery heeft het eerste rookvrije terras van Amersfoort en merkt dat gasten er meestal geen problemen mee hebben.
De oproep van de gemeenteraad is vrijblijvend en een verplichting is momenteel niet haalbaar. Wethouder Micheline Paffen (CDA) benadrukt dat de gemeente alles moet doen om het roken te verminderen en hoopt dat meer terrassen rookvrij worden, maar kan het niet afdwingen. Het doel is om de gezondheid van de inwoners te verbeteren en een rookvrije generatie te realiseren.