Een bord in een Engels landschap met daarop een verboden-te-roken pictogram en de tekst: No Smoking in this Area

De eerste stap naar een Tabaksverbod jongeren in VK is gezet, maar zo'n strenge rookwet is niet voldoende. Welke stappen zijn er nog meer nodig om het roken volledig uit te bannen?

De Britten zijn gekomen met een nieuw wetsvoorstel, waarmee iedereen die geboren is vanaf januari 2009 nooit meer sigaretten zou kunnen kopen. Dit zou de strengste antirookwet ooit kunnen worden. Het voorstel moet alleen nog door het Hogerhuis komen om echt wetgeving te worden in het Verenigd Koninkrijk (VK). Echter weet niemand of zo'n 'eeuwig' rookverbod voor mensen vanaf een bepaald geboortejaar echt werkt. Immers is er nog nergens een dergelijke wet ingevoerd. Goede handhaving is erg belangrijk om dit verbod te laten slagen. Het helpt hierbij als verkopers een vergunning moeten hebben die bij overtreding kan worden afgenomen.

Marc Willemsen, hoofd van de afdeling tabak van kennisinstituut Trimbos, ziet echter dubbel beleid in het VK. Aan de ene kant zijn ze dus hard op tabak, aan de andere kant zijn ze nog soepel op het gebied van elektrische sigaretten terwijl beiden evengoed nicotineverslaving veroorzaken. Dit zou in de weg kunnen zitten om het verbod te laten slagen.

Zowel in het VK als in Nederland wordt nog veel gerookt, ook onder jongeren. Zo rookt bijna 10 procent van de Nederlandse jongeren van twaalf tot zestien jaar oud en zo'n 20 procent van de volwassenen. Een rookverslaving begint meestal op jonge leeftijd. Een verbod om sigaretten te kopen voor een bepaalde leeftijd weerhoudt tieners ervan om te beginnen met roken. In Nederland zie je dan ook dat roken snel toeneemt onder achttien- tot vijfentwintigjarigen, zo stelt Willemsen, dus vanaf de leeftijd dat het legaal is om sigaretten te kopen. Het gaat om het totaalpakket.

Uit onderzoek is al gebleken dat roken per inwoner in Nederland per jaar 2000 euro kost. Dit zijn maatschappelijke kosten door de verloren gezonde jaren van roken. Bijna 10 procent van de ziektelast in Nederland komt namelijk door roken. Roken heeft verband met veel aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en onvruchtbaarheid.

De Nederlandse overheid heeft daarom als optimistisch doel dat geen enkel kind nog zal roken in 2040 en minder dan 5 procent van de volwassenen. Ruim 80 procent van diegenen die al stopten met roken, gaven aan dat de prijs hierbij een rol speelde. Dit geldt vooral voor jongeren. Hierom is het belangrijk dat de prijzen van sigarettenpakjes blijven stijgen, bovenop de inflatie. Volgens Willemsen is het daarnaast belangrijk dat wetten altijd samengaan met voorlichting en hulp bij het stoppen. Het gaat om het totaalpakket.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid